“Кінець тонелю”: Київ та Вашингтон спільно вироблятимуть зброю

Україна та Сполучені Штати розпочнуть реалізацію масштабної програми у сфері виробництва сучасної зброї. Про це після зустрічі зі своїм американським колегою Джозефом Байденом заявив президент України Володимир Зеленський. За його словами, йдеться про “епохальну домовленість”, здатну максимально зблизити дві країни і в результаті призвести Київ до перемоги у його протистоянні з Російською Федерацією. Навіть завжди обережні у своїх коментарях західні експерти цього разу абстрагувалися від скептичних зауважень. Що ж, по суті, сталося?

Однозначної відповіді це питання немає. Принаймні поки що. Сам президент Зеленський заявив у даному контексті буквально наступне: “Ми зустрілися з Байденом, з його командою. Прийшли до нової довгострокової перспективи – разом працюватимемо і вироблятимемо необхідну (нам) зброю. Створимо нові робочі місця для наших народів”. І, начебто, додав, що українсько-американські спільні підприємства планують випускати найширший спектр продукції аж до сучасних систем ППО.

Ні більше, ні менше. Причому, ні українська сторона, американська влада чомусь відмовилася уточнювати, звідки на цей проект буде виділено гроші і які саме компанії буде до нього залучено. Цікаво, що раніше у Конгресі США дедалі частіше почали лунати голоси на користь припинення Вашингтоном постачання України зброєю та боєприпасами. Адже, згідно з американським законодавством, долю проекту такого масштабу мають вирішувати саме конгресмени.

Якщо так можна сказати, масла загадковості у вогонь інтриги підлив і Байден. У своїх найкращих традиціях він наголосив, що українсько-американський альянс з виробництва зброї “стане новим успішним починанням, яке покаже могутність США та її союзників”. У даному випадку під словом “союзники” господар Білого дому мав на увазі Україну.

З цією думкою згодні й аналітики. “Схоже, для України намітився прорив, який ознаменує кінець тунелю, у темряві якого Київ перебував з моменту російського вторгнення, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Вільям Конноллі. – Звичайно, Сполучені Штати і в цьому випадку візьмуть на себе головне фінансовий та виробничий тягар, проте для адміністрації того ж Байдена це буде великим плюсом: Америка продовжить підтримувати Україну, але обмежить грошові вливання рамками діяльності нової асоціації зброї».

Наскільки дієвою виявиться нова ідея Києва та Вашингтона – покаже час.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *