Кірєєв: застрелили шпигуна чи герой загинув

5 березня 2022 року в Києві під час арешту застрелили Деніса Кірєєва – 45-річного українського банкіра. СБУ намагались взяти його за підозрою у держзраді. Але голова Управління розвідки пізніше заявив, що саме Кірєєв надав інформацію, завдяки котрій українську столицю вдалося врятувати від захоплення російською армією в перші дні війни.

Підозра в шпигунстві

Не дивлячись на перші дні війни, справа про вбивство Деніса Кірєєва – експерта банківського сектора з міжнародним авторитетом – викликала резонанс. Його труп з простреленою головою на тротуарі став причиною маси питань, особливо якщо взяти до уваги, що ця людина була одним із представників української делегації на переговорах з Росією в Гомелі через 4 дні після початку війни і за 5 днів до своєї смерті. Логічно, що багато хто вважав: Кірєєв має дуже важливу інформацію, а хтось не бажає її розголосу.

Гнів на милість

Вбивство сталося в той момент, коли СБУ практично взяли його, як передбачуваного державного зрадника. Але далі відбулося дещо неочікуване: померлого поховали на Байковому кладовищі – меморіальному комплексі, який є памʼятником архітектури і культури. Тут хоронять лише відомих і шановних людей, а для простих громадян воно давно закрите. Отримати доpвіл на поховання тут майже неможливо. Більш того: могила Кірєєва знаходиться по сусідству з похованням Міністра іноземних справ країни. Нелогічна пошана для можливого держзрадника викликала ще більше питань.

Чи буде встановлено істину

Все пояснила заява голови Управління розвідки України Буданова. Він сказав, що банкір передав надважливу інформацію, отриману завдяки особистим звʼязкам від російських джерел, і саме ця інформація допомогла втримати Київ від захоплення армією РФ в перші дні війни. Цей чоловік став одним із перших, хто серйозно поставився до заяв про те, що Кремль готується до наступу, і зробив все, що міг, щоб столиця не була окупована.

Відомо, що цю інформацію він отримав ще восени 2021 року і не став її ігнорувати. 18 березня 2022 року родина Кірєєва повинна була в повному складі відправитись у Францію на відпочинок, проте він терміново відклав поїздку через загрозу повномасштабного вторгнення. Як показав час, побоювання були не безпідставними.

23 лютого банкір першим отримав дані про те, що Президент Росії вже віддав наказ про наступ, яке відбудеться найближчої ночі, і одразу передав цю інформацію українській владі. Більш того, Кірєєву була відома головна точка удару.

Що саме відбулося далі і чому СБУ запідозрило економіста і банкіра у зраді, поки що залишається загадкою. Але почесті, з якими його поховали, вказують на те, що влада знає набагато більше, ніж пересічні українці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *