Лавров: “Захід пропонує провести мирні переговори без участі Києва”

На Заході лунають голоси із пропозицією до Москви обговорити можливість мирного вирішення конфлікту в Україні без участі Києва. Про це заявив міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров. На його думку, саме таким чином Брюссель та Вашингтон розпочали реалізацію своєї нової тактики щодо російсько-українського конфлікту. Міністр наголосив, що Москва може розглянути подібний варіант, але лише в тому випадку, якщо його буде «доопрацьовано і завершено».

Хто і коли саме озвучив відповідну пропозицію, Міністр не уточнив. Натомість наголосив на необхідності «найширшого обговорення» цього питання. Мовляв, у цьому контексті та сама Москва нібито завжди була готова зробити певний крок на шляху стабілізації обстановки в регіоні. Проте, є один нюанс. Раніше президент РФ Володимир Путін неодноразово стверджував, що російська сторона готова говорити про мир в Україні, але виключно на власних умовах. Як потенційна нова пропозиція Заходу вписуватиметься у цю парадигму, поки що невідомо.

«Є такий підхід, ініціатива, яка пролунала від наших західних колег, – резюмував, зокрема, Лавров. – Нібито чому б нам (представникам російської влади, – Ред.) не зустрітися з кимось на Заході та поспілкуватися на тему припинення військових дій в Україні без самої України. Потрібно розуміти, що на будь-яких переговорах ми відстоюватимемо свої інтереси, така на сьогоднішній день обстановка». І з цим важко не погодитись. Ні для кого не є секретом, що і в ЄС, і в США справді все частіше звучать скептичні репліки щодо подальшого розвитку ситуації для України на Куп’янському, Запорізькому та Херсонському напрямах. А американський президент Джозеф Байден в одному зі своїх нещодавніх виступів відкрито заявив про необхідність вирішити українську проблему в найкоротші терміни.

Що з цього вийде? Прямої відповіді на це питання немає і, мабуть, найближчим часом не буде. Як вважають офіційні особи у Сполучених Штатах, Путін не поспішає з переговорами та прямими контактами із Заходом на цю тему лише тому, що чекає на результати президентських виборів у США. «Глава російської держави не зацікавлений у встановленні контактів Вашингтоном у цьому контексті, оскільки кінцю наступного року господар Білого дому, поза всяким сумнівом, зміниться – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Втрата вже напрацьованих схем для кремлівського лідера означала б втрату ваги на міжнародній арені. А цього допустити не може».

Хоч як би там було, а вже сам факт того, що Лавров виступив із зазначеною заявою, свідчить про намір Москви залучити західний політикум до обговорення теми російсько-українського конфлікту. Точніше – теми його завершення. Адже ще в листопаді минулого року офіційний Київ запропонував власний варіант мирних переговорів із РФ, ключовою умовою якого було повне виведення російських військ з української території. Тоді на цю ініціативу не відреагували ані РФ, ані Захід.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *