“Ложка дьогтю”: Чому Угорщина заблокувала допомогу ЄС Україні

Напередодні в ході засідання саміту Європейського союзу Угорщина виступила категорично проти виділення ЄС додаткової фінансової підтримки у розмірі €50 млрд. За словами угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана, на сьогоднішній день Об’єднана Європа не має чіткого механізму контролю за коштами, що використовуються, і розгляд відповідного питання відкласти на невизначений термін.

Серед аналітиків цю позицію Будапешта вже назвали “ложкою дьогтю”. За аналогією – “бочкою меду” для Києва має стати процедура розгляду Європейською радою питання про вступ України разом із Молдовою до ЄС: проти цього пункту угорська сторона виступати не стала. Як заявив після засідання у четвер голова Євроради Шарль Мішель, до питання виділення українській державі зазначених грошей Європа повернеться вже на початку 2024 року.

Цікаво, що, крім тих же п’ятдесяти мільярдів, для допомоги Україні в бюджет ЄС на новий фінансовий рік планувалося закласти €24 млрд. на підтримку ЗСУ. Ні для кого не секрет, що саме зараз українська армія як ніколи потребує коштів. “Таким чином, Орбан фактично поставив під питання та обороноздатність Києва, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – Саме зараз головним завданням високопоставлених європейських чиновників є умовити його змінити позицію хоча б у цій частині”.

Очевидно, не вдасться і це. Згадану тему буде порушено на найближчому засіданні Євроради, терміни якого на даний момент просто не визначені.

До речі, для самого Орбана “українське питання” є ще одним важелем тиску на Брюссель. Справа в тому, що саме так Будапешт має намір добитися розморожування частки Угорщини в європейському бюджеті. Сума цієї частки складає € 30 млрд. Раніше за рішенням Єврокомісії вона була “заморожена” через те, що Угорщина нібито порушила принципи верховенства закону і обмежила незалежність своїх суддів.

“Я відчуваю обережний оптимізм щодо того, що ми можемо досягти прориву разом з Угорщиною з цих нагальних проблем”, – сказав прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. І додав: “Але це справа часу”. Часу, якого Україна не має.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *