Майбутнє: чи зможе Ізраїль поновити контроль над бунтівними регіонами Палестини?

Десятки загиблих, сотні поранених та велику економічну шкоду – такий результат спеціальної контртерористичної операції (КТО), проведеної ізраїльською армією на території Палестинської автономії. Протягом двох днів ЦАХАЛ здійснював так звані зачистки потенційних районів, де могли ховатися арабські екстремісти. Це спричинило масовий результат із згаданих регіонів біженців, а сам Ізраїль опустився в рейтингу сприятливих країн для проживання на кілька пунктів. Втім, як стверджують незалежні експерти, до перемоги над екстремізмом Тель-Авіву ще далеко.

А ось тут одразу слід обмовитися. Вказана акція ЦАХАЛ стала наймасштабнішою операцією збройних сил Ізраїлю з 2000 року. У ній взяли участь понад 20 тисяч військовослужбовців та 1200 одиниць бойової техніки. Об’єктом КТО стали розташування палестинських радикалів у місті Дженін на Західному березі річки Йордан. Інцидент виник після отримання офіційним Тель-Авівом оперативної інформації про вилазку бойовиків, що нібито готується, до найбільших міст країни. А раніше бойовик на власному автомобілі врізався в натовп людей у центрі адміністративної столиці Ізраїлю, внаслідок чого семеро людей отримали поранення різного ступеня тяжкості. Ізраїльські сили безпеки вжили, якщо так можна сказати, захисні заходи.

Телевізійні кадри з місця подій вразили навіть найфлегматичніших глядачів. «Під Дженіном йдуть справжні бої, арабські екстремісти використовують сучасну зброю, – констатував на місці подій журналіст одного із західних видань. – Складається враження, що обидві сторони мають намір йти до кінця, а отже, подібний конфлікт може тривати довгий час».

Останню фразу під сумнів фактично поставив ізраїльський прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. За його словами, ізраїльська КТО вже завершилася повною ліквідацією потенційних терористів, знищенням баз бойовиків та утилізацією боєприпасів. «Ми здобули показову перемогу, – зазначив, зокрема, він. – І надалі робитимемо все можливе, щоб її закріпити».

Втім, щодо ефективності «закріплення» згаданого успіху існують певні сумніви. «Тут є три аспекти, на які Ізраїль, зокрема, і світова спільнота в цілому не можуть не звернути уваги, – уточнив у спеціальному коментарі для EURO-ANLANTIC UKRAINE арабський політолог Хасан аль-Дамі. – По-перше, палестинське терористичне угруповання «Бригади мучеників Аль-Акси» вже оголосило про намір провести «акцію відплати» щодо ізраїльтян. По-друге, із Дженіна на суміжні території вже ринув потік біженців, що може призвести до гуманітарної катастрофи в окремо взятих регіонах. І, нарешті, по-третє, для відновлення зруйнованої інфраструктури частини Західного берега річки Йордан місцевій владі знадобляться додаткові кошти, яких Ізраїль зараз просто не має. На цьому фоні говорити про якесь вирішення проблеми екстремізму в Дженіні передчасно».

І це правда. За свідченнями Червоного Півмісяця, із зони КТО було евакуйовано 3000 осіб.

Чи повернуться вони додому – ніхто не знає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *