Макрон втрачає вагу: чому “збунтувався” французький парламент

Національні збори Франції більшістю голосів відхилили законопроект “Про міграцію”, який ініціював президент країни Еммануель Макрон. За деякими даними, парламентарі демонстративно відмовилися дотримуватися всіх президентських рекомендацій і фактично відправили документ на доопрацювання. Це завдало чергового – цього разу нищівного – удару по реноме та позиціям глави держави.

“Переворот” у парламенті вразив всю політичну систему Франції і наочно продемонстрував, що країна може стати для Макрона некерованою, – йдеться в редакційній статті впливового американського видання “Politico”. .

А напередодні відомий французький політолог Клое Морен заявила буквально таке: “Це може означати, що ми вступаємо в останню фазу правління Макрона. У нього скінчилися сили, і він більше не може контролювати ситуацію в Національних зборах”.

Що все-таки містилося у тексті злощасного законопроекту? Насамперед документ передбачав полегшення процедури висилки іноземців, які вчинили злочини на території Франції, а також визначав шляхи легалізації мігрантів окремо взятих робітничих професій. Розробку його основних параграфів президент займався особисто. При цьому уряд розраховував не лише на підтримку консерваторів у парламенті, а й передбачав, що вкрай ліві та вкрай праві сили відмовляться об’єднуватись проти Макрона. Все вийшло з точністю навпаки.

Очевидно, доля законопроекту вже була вирішена наперед з того моменту, як за нього взявся саме президент. У парламенті глава держави не має навіть найменшого авторитету.

Нагадаємо, свого часу французькі лідери Шарль де Голль і Франсуа Міттеран у схожих обставинах вважали за краще провести дострокові вибори. Як вчинить у цій конкретній ситуації Макрон, залишається лише здогадуватися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *