Масові навчання українських військових в Європі

Після 24 лютого багато країн не наважувалися надавати Україні не лише допомогу, а й чітко висловлювати своє ставлення до найбільшого з часів ІІ Світової війні збройного конфлікту. Пізніше прийшов час “прихованої” допомоги, яку не афішували.З кожним місяцем ситуація змінюється. Зараз у ЗМІ вже відкрито говорять, наприклад, про те, що Чехія проводить масове навчання для ЗСУ.

Важко в навчанні – легко в бою

Останнім часом масштабні навчання проводять спеціалісти трьох країн:

США

США співпрацює в цьому напрямку з Україною з перших днів війни. Проте, американські посадовці-куратори з цих питань заявили, що тепер відбудуться принципові зміни. Вони стосуватимуться двох моментів:

  1. Кількості військових, що навчаються.
  2. Загального підходу до самого навчання, програм і методик. 

Це надасть змогу за короткі терміни посилити військовий кадровий потенціал України.

Чехія

Щодо анонсованих навчальних заходів з боку Чехії, відомо, що вони розпочалися в листопаді на території приймаючої сторони. Нею став округ Лібава, де місцеві інструктори передають досвід близько 4 тисячам українських солдат.

Канада

На території Польщі 40 канадських спеціалістів проводять навчання саперів ВСУ. Анонсовано, що ці заходи триватимуть до кінця цього року.

У листопаді ЄС оголосив про початок великої тренувальної місії на території Євросоюзу. За час її перебігу знання передадуть 15 тисячам військовослужбовців ВСУ.

Чому навчають

ВСУ показала себе в якості дуже кваліфікованої армії з підготовленими спеціалістами, тому тактичні і стратегічні заняття не становлять основу навчань. Найчастіше опановують техніку нового типу, для керування якої потрібні спеціальні знання і навички.

Чим більше новітньої техніки виділяють і передають Україні партнери, тим частіше відбуваються такі навчання. 

Вагомі причини для тиші

Здебільшого інформація про це не потрапляє в інформаційне поле, і для того є причини.

  • По-перше, з питань фізичної безпеки, бо навіть розташування українських військовослужбовців за межами України не є гарантією того, що їм нічого не загрожує.
  • По-друге, щоб перешкодити потраплянню інформації до РФ стосовно того, яка саме зброя опановується. Це дасть ворогу змогу підготуватися до ефективної протидії, що для України вкрай небажано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *