Межа зіткнення: чи можлива війна КНР із Тайванем?

Два дні тому китайська авіаносна група на чолі з крейсером Shandong здійснила маневр в економічній зоні Тайванської протоки частково визнаного Тайваню. Ця інформація викликала справжній переполох у західних засобах масової інформації. Деякі ЗМІ припустили, що найближчим часом Пекін розпочне активні бойові дії проти Тайбея. Наскільки ймовірне пряме збройне зіткнення збройних сил Піднебесної з армією острівної держави – зараз аналітики розмірковують на території від Оттави до Веллінгтона.

І не лише обговорюють. Раніше офіційний Вашингтон оголосив про намір направити до Східно-Китайського моря свої кораблі нібито для проведення масштабних військово-морських навчань біля берегів Індонезії. Але ось у чому справа – індонезійські острови знаходяться в районі Південно-Китайського моря та Моря Сулавесі, ніяк не пов’язаних із зазначеним регіоном. «Все простіше: США стягують до Тайваню елітні підрозділи своїх ВМС для захисту острова від потенційної агресії з боку Китаю, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Це можна назвати вельми своєрідною точкою дотику – у цьому контексті Білий дім планує повністю взяти під контроль США забезпечення безпеки бунтівного китайського острова, який проголошує свою незалежність від материкової Китайської Народної Республіки». При цьому на запитання щодо потенційного розвитку ситуації Конноллі відповідати відмовився.

За нього це фактично зробив колишній прем’єр-міністр Австралії Скот Моррісон. В інтерв’ю Австралійській мережі громадського телебачення (SBS) він заявив буквально таке: «Військові дії, які йдуть за можливим військовим вторгненням КНР на Тайвань, затьмарять через геополітичну значущість конфлікт в Україні, – зазначив, зокрема, він. – Це буде в 50 разів гірше за наслідки українсько-російського протистояння. А економічні наслідки подібної ситуації взагалі не піддаються аналізу». За словами Моррісона, Сполучені Штати Америки «неодмінно вв’яжуться» у конфлікт Пекіна і Тайбея, внаслідок чого цей конфлікт може перетворитися на війну між КНР та США.

Слід особливо відзначити, що влада самого Китаю драматизувати ситуацію не має наміру. «Переміщення наших кораблів у Тайванській протоці відбувається в рамках законодавства ООН і не пов’язане з якоюсь провокацією, оскільки, згідно з чинними міжнародними нормами, воно відбувається в територіальних водах КНР».

Хоч як би там було, а американський президент Джозеф Байден уже заявив про намір Сполучених Штатів «зміцнювати військово-політичну співпрацю з Тайбеєм». Ось тільки жодних прогнозів щодо розвитку такої співпраці чинний лідер США давати не став.

Цікаво, що ситуацію категорично відмовляються коментувати на Тайвані. Місцева адміністрація обмежується заявою про те, що тайванська армія «готова відбити будь-який напад», але про приведення її в стан повної бойової готовності поки не може бути й мови.

У результаті війна між Пекіном та Тайбеєм залишається під великим знаком питання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *