«Мезальянс»: Чому візит до США прем’єр-міністра Індії обернувся провалом політики Вашингтона

Недовге перебування глави індійського уряду Нарендри Моді як спеціально запрошений гостя чинного американського президента Джозефа Байдена в столиці США ознаменувалося рядом гучних дипломатичних непорозумінь. У результаті сторони не дійшли єдиної думки щодо основних питань геополітики. Чому?

Здавалося б, відповідь це питання лежить, що називається, на поверхні. Для Моді приліт до Вашингтона став певним «візитом ввічливості». До того ж, не в прямому розумінні цього слова. Певний знак поваги Байден зробив сам Моді: саме він прийняв пропозицію лідера Сполучених Штатів обговорити у Вашингтоні питання двостороннього співробітництва. «США та Індія – два великі друзі, які ніколи не дозволять третім країнам засмутити нашу співпрацю», – сказав Байден. І раптово, порушуючи протокол, приклав праву руку до свого серця під час виконання гімну Індії, після чого розплакався.

Остання обставина мала викликати розчулення у прихильників максимального зближення Нью-Делі та Вашингтона. Не вийшло. У своїх найкращих традиціях американський президент назвав Нарендру Моді «президентом Індії», що значно знизило статус свого візаві. Потім Байден під час особистих переговорів із Моді чомусь закликав Індію «протистояти впливу Росії та Китайської Народної Республіки у світі».

Адже дивина цього заклику полягає в тому, що той самий Нью-Делі сьогодні є активним членом BRIСS (економічної спільноти Бразилії, Росії, Індії, Китаю та ПАР). «Закликати Індію вийти з цієї спільноти безглуздо за визначенням, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний експерт Олександр Мітц. – У складі цієї структури індійська економіка має стабільні показники зростання. У контексті співпраці зі США, які мають серйозні економічні проблеми, «дружба проти РФ і КНР, а також їхніх союзників буде для Індії мезальянсом».

З цією думкою погоджується і американський оглядач Вільям Конноллі. «Моді не став підписувати жодних нових документів про співпрацю своєї держави зі Сполученими Штатами, і тут політика Вашингтона ознаменувалася повним провалом», – зазначив він. За словами експерта, говорити про перспективи вказаної співпраці можна буде лише з новим керівництвом США.

В адміністрації Моді від будь-яких коментарів на цю тему відмовляються. З цілком зрозумілих причин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *