Мирні переговори між Росією і Україною можуть початися

На даний момент РФ і Україна не готові сідати за стіл переговорів. Однак, іноземні експерти зазначають: така можливість може зʼявитися.

Коли нитка обірвалась

В перші тижні повномасштабного наступу перспектива обговорення ситуації  двома сторонами зберігалась, проте, дуже швидко стало зрозуміло, що це безрезультатно. У кожної країни була своя позиція:

  • Для Москви фіксувати ситуацію було невигідно, бо вона прагнула більшого – нових територій, нових перемог. а для Києва – через те, 
  • Для Києва перегляд українського кордону був неприпустимим.

В певний момент Президент України заявив, що перша вимога для початку переговорів – повний вивід армії РФ з українських земель зразку 1991 року. На цьому процес зупинився повністю.

Далі і треті сторони вийшли з гри: восени 2022 року країни-партнери пообіцяли не проводити з Росією офіційних переговорів без участі української сторони.

Надія є

Фактором, який зміг би повернути двох президентів до переговорного процесу, може стати успішний наступ ЗСУ. Путін може передумати з приводу діалогу з Києвом лише в разі вдалого контрнаступу. Не просто може – це залишиться єдиним можливим варіантом для нього. 

Звичайно, він не погодився б на всі вимоги українського уряду і намагався б “загорнути” результати переговорів у обгортку “ми досягли максимуму”, але однозначно була б готовність шукати компроміс з позиції сторони, яка програє.

В чому проблема

Проблема в тому, що Київ переоцінює перспективи майбутнього контрнаступу. Озброєння і підготовки на даний момент вистачає на незначні успіхи на фронті, проте не такі, які потрібні для моральної перемоги над Кремлем. Всі світові військові експерти сходяться в думці, що ситуація на полі бою є вирішальною для визначення моменту початку переговорів, і цей момент найвірогідніше прийде не найближчими місяцями. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *