Мюнхенська конференція: Коли Україна отримає нові боєприпаси з ЄС

Під час конференції з безпеки в Європі, що завершилася напередодні в Мюнхені, представники понад 20 європейських держав, а також США в черговий раз дійшли висновку про необхідність виділення додаткових фінансових і технічних засобів для підтримки України в її боротьбі проти російської агресії. Водночас так званий «колективний Захід» визнав свою нездатність у максимально стислий термін забезпечити Київ новими озброєннями.

«Україна обов’язково отримає західну зброю та боєприпаси, це лише питання часу», – зазначено у підсумковому комюніке Мюнхенської зустрічі, яка проходила в адміністративному центрі німецької Баварії 18 – 19 лютого. За офіційною інформацією, абсолютна більшість учасників форуму висловилася за підписання з командою глави української держави Володимира Зеленського великих військових контрактів. «У НАТО вже є такий досвід, – зазначила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. – Якби свого часу ми не забезпечили Україні певної підтримки, події Бучі та Маріуполя стали буденністю». У більш стриманому тоні висловився німецький канцлер Олаф Шольц, який наголосив, що зараз Захід «робить усе можливе для постачання ЗСУ оборонних та наступальних систем». «На жаль, наші можливості не безмежні, – сказав він. – Для того щоб українські збройні сили перейшли в активний наступ, Об’єднаній Європі доведеться перейти на активну фазу військового виробництва. Це стане реальністю не раніше ніж за кілька місяців».

Про своє бажання якнайшвидше перевести низку підприємств на випуск зазначених боєприпасів заявили Фінляндія та Естонія. Втім, їхня ініціатива практично не розглядалася – частка відповідного виду промисловості Гельсінкі та Таллінна в ЄС незрівнянно мала з обсягами виробництва у Російській Федерації.

«Уся справа в тому, що підприємства військово-промислового комплексу Росії в даний час працюють буквально в цілодобовому режимі, чого не може собі дозволити ВПК ні ЄС, ні навіть США, – сказав європейський політичний експерт Олександр Мітц в ексклюзивному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE. . – Об’єднана Європа за підтримки Вашингтона справді може реалізувати план безперебійного постачання України боєприпасами, включаючи артилерійські снаряди, але це станеться не сьогодні і навіть не завтра. Делегати «Мюнхена» за всієї своєї лояльності до боротьби Києва дали зрозуміти: розраховувати на такі поставки українська сторона зможе не раніше літа цього року».

Як би там не було, на конференції в Мюнхені Києву було дано головне посилання – рано чи пізно необхідні озброєння Київ таки отримає. Всупереч чуткам, що поширюються, ніяких бюрократичних перешкод для цього немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *