Міграційна реформа ЄС висить на волосині?

Уряди низки країн мають намір якнайшвидше провести свій перший «капітальний ремонт» ключової політики щодо надання притулку мігрантам, – розповіла міністр міграції Швеції Марія Мальмер Стенергард. Проте станом на вечір середи «всі рішення все ще підлягали переговорам», зазначила вона. Учасники переговорів хочуть дійти єдиної думки цього тижня, щоб використати свій найкращий за останні роки шанс переглянути правила надання притулку в Євросоюзі та розподілу мігрантів на його території.

Швеція наразі головує у Раді ЄС, і на неї покладено відповідальність за навігацію щодо спроби блоку укласти нову угоду з цього питання. В останні тижні офіційні особи ЄС натякали, що ця угода незабаром може стати можливою. Але переговори знову стали напруженими. Головний камінь спотикання – питання, як мігранти можуть бути рівномірно розподілені Європою.

Малмер Стенергард впевнена, що будь-яка угода має забезпечити баланс між допомогою прикордонним країнам, де зростає кількість шукачів притулку, і обмеженням можливості цих мігрантів пересуватися без дозволу в межах ЄС. За останнє десятиліття Євросоюз неодноразово не міг реформувати правила надання притулку мігрантам. Це відбувалося багато в чому через суперечливі інтереси та політичну позицію лідерів, які зробили міграцію головним питанням передвиборчої кампанії.

Останні переговори розглядалися, як найкраща можливість провести реформу останніми роками. Але Малмер Стенергард та кілька дипломатів, які брали участь у переговорах, які говорили на умовах анонімності, зазначили, що багато питань так і залишаються невирішеними.

Один із головних моментів у переговорах – рішення щодо розширення можливостей повернення до безпечних третіх країн тих мігрантів, чиї прохання про надання притулку в ЄС були відхилені.

“Без рішення щодо розширення можливостей повернення в безпечні треті країни ми ризикуємо перевантажити прифронтові держави величезною кількістю мігрантів”, – сказав один із дипломатів ЄС. «Це підірве нову систему ще до того, як її буде запущено».

Ще одне відкрите питання: скільки країни мають платити, щоби не приймати мігрантів. За словами Малмер Стенергард, остання цифра становить 20 000 євро «на людину». Прагнення змусити країни платити цю суму, навіть якщо вони не прийматимуть мігрантів, обурило деяких, зокрема польський уряд.

А три найбільш густонаселені країни ЄС — Німеччина, Франція та Італія — ще не визначилися зі своєю позицією, але наполегливо вимагають серйозних поступок. Підтримка Італії має вирішальне значення, оскільки це одна з країн, яка приймає найбільшу кількість прохачів притулку.

Дипломат ЄС, який виступав на умовах анонімності, описав настрої як «досить велику групу країн», які готові сказати «так, добре, але ми хочемо ще трохи». А Малмер Стенергард побоюється, що і без того тривалий процес відкладатиметься ще більше. Переговорники сподівалися отримати узгоджений текст для міністрів внутрішніх справ ЄС на їхню зустріч у Люксембурзі у четвер. У результаті ця угода згодом могла б прокласти шлях до остаточного договору перед європейськими виборами наступного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *