Між надією і страхом: Міністр оборони Польщі заявив, що країна готується до війни з Росією

Лідери НАТО нещодавно попередили, що готовності до прямої війни з РФ у Північноатлантичного Альянсу немає, хоч її ймовірність з кожним місяцем збільшується. Тож країнам, які межують з Росією або Білорусією, яка мілітарно інтегрована у військову структуру Росії, залишається готуватися самостійно. Судячи з усього, саме так і вирішила вчинити Польща. Про це стало відомо з заяви Міністра оборони Владислава Косіняк-Камиша. Він розповів про те, чому вважає, що його країна мусить переходити до активних дій.

Очільник Міноборони Польщі дав інтервʼю газеті «Super Express», в якій повідомив, що розглядає різні варіанти розвитку ситуації подій в Україні, не відкидаючи і самий гірший сценарій. Косіняк-Камиш підкреслив, що це його безпосередній обовʼязок як особи, що займає посаду Міністра оборони. 

Заява не була імпульсивною, адже чоловік сам наполягає на тому, що дуже виважено ставиться до подібних висловлювань, спираючих на реальні факти і необхідність бути готовим до найгіршого. 

 Що вже роблять

Підготовка до ймовірного нападу з боку Росії вже ведеться силами Міністерства. В першу чергу, йде аналіз наявного озброєння з метою виявити прогалини. Владислав Косіняк-Камиш вважає, що спільні закупівлі всього необхідного разом з європейськими партнерами дуже важливі. Це техніка і снаряди, які потребують космічних сум.

Але поруч з цим не можна недооцінювати і рівень індивідуального оснащення кожного військовослужбовця, а стан забезпечення своїх солдат – зона відповідальності самої Польщі. 

При цьому Міністр оборони наполягає на виключній ролі Польщі в суспільному захисті Європи. Так чи інакше, польські території стануть одними з перших, які приймуть удар на себе. Це усвідомлює і Європейська комісія. 

Не хочеться вірити

Навіть ті поляки, що намагаються не перейматися політичними новинами і ростом мілітарної загрози, бачать ознаки того, що напруження дійсно підвищується. Наприклад, днями в Польщі почало діяти навігаційне попередження для цивільної авіації про загрозу на східному кордоні через високу активність військових літаків, що викликано небезпекою в прикордонних областях. 

Прикладом такої ситуації став ранок 7 лютого, коли Росія атакувала шість регіонів України. Після повідомлення про рух російської ракети в бік кордону з Польщею, Оперативне польське командування підняло в повітря військову авіацію. Це вже далеко не перший раз, і зрозуміло, що подібних випадків з часом ставатиме все більше. Тому заяви Міністра оборони виглядають як цілком логічні і своєчасні. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *