Між Росією і Францією: Нігер обирає собі васала

Військові, що здійснили переворот в Нігері, звернулись до вагнерівців, щоб утримати владу в країні. Хунта поки що має слабкі позиції як в самій країні, так і в очах своїх сусідів. І якщо всередині Нігера військові легко придушать незадоволення, то військова загроза ззовні – проблема набагато серйозніша. Якщо, звичайно, не заручитися допомогою російських найманців.

Не все гладко

Основна загроза для хунти, що захопила владу в Нігері – західноафриканський регіональний блок ЕКОВАС. Ця організація з 1975 року є одним зі стовпів африканської інтеграції і включає 15 країн-учасниць. Якраз Нігерія і була однією із засновниць ЕКОВАС. 

Проблема полягає в тому, що інші члени регіонального блоку не визнають хунту, яка захопила владу військовим шляхом. Законно обраний президент Нігера Мохамед Базум був усунутий, а на його місце поставили генерал-полковника Абдурахмана.

Перше, що він зробив, це ввів низку обмежень:

  • закрив кордони;
  • ввів комендантську годину;
  • зупинив діяльність всіх установ;
  • поставив на паузу дію Конституції. 

У відповідь на військове захоплення влади регіональний блок ЕКОВАС поставив вимогу: хунта повинна звільнити і відновити повноваження президента Нігера, який був обраний демократичним шляхом. Якщо це не зроблять, буде здійснено військове втручання для поновлення дії Конституції країни і встановлення законної влади, яка була обрана народом. 

Друзі Росії

Проблемний момент полягає в сусідах Нігеру – Буркіна-Фасо та Малі. Аналогічні перевороти відбулися тут раніше, після чого вони вийшли з-під впливу Франції і надзвичайними темпами почали налагоджувати звʼязки з РФ. Не секрет, що саме Кремль допоміг провести тут військові захоплення влади.

За цією ж схемою одразу після перевороту біля французького посольства в столиці Нігерії було організовано акцію у підтримку Путіна. Учасники підпалювали стіни посольства Франції і хором скандували: “Слава Росії!”, “Слава Путіну!”, “Францію геть!”. 

І от зараз Буркіна-Фасо і Малі офіційно заявляють, що в разі, коли регіональний блок буде намагатися повернути в Нігері конституційний уряд, ці дві країни сприйматимуть це як оголошення війни в свою адресу. 

Мовою політиків

Якщо дивитись на картину більш загально, то йде боротьба за вплив на країни Африки між Європою і Росією. Памʼятаючи, що вже в третій країні за недовгий час вдалося провести військові перевороти за сприяння Москви, очевидно, на чию користь тут йде рахунок. 

Те, що зовнішня політика частини країн Африки різко змінює вектор без демократичного підґрунтя, викликає велике занепокоєння у Заходу. 

Відпрацьований сценарій

Крім захоплення влади перед хунтою стоїть ще одна непроста задача – утримати її. Для цього вони звернулись до ПВК “Вагнер” за допомогою. Завдяки цьому повстанці сподіваються протистояти можливій військовій інтервенції з боку регіонального блоку ЕКОВАС. 

Ватажок вагнерівців Євген Пригожин переворот вважає доброю новиною. Він із радістю відгукнувся на запрошення, як раніше це відбулося в Малі. Допомога коштуватиме країні частини від видобування природних ресурсів, а це – неабиякі кошти.

Участь ПВК “Вагнер” стане гарантією того, що законна влада не повернеться. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *