Мінус один: як вплине відставка Маккарті на взаємини Києва та Вашингтона

Днями Палата представників вищого законодавчого органу США більшістю голосів зняла з посади свого спікера Кевіна Маккарті. Це викликало неоднозначну реакцію у світі. Враховуючи політичну значущість вказаної персони, одні експерти заговорили про новий переділ влади в американському політикумі, інші схильні вважати, що йдеться про внутрішньопартійну боротьбу місцевих республіканців. Проте всі сходяться в єдиному – ця відставка ніяк не позначиться на зовнішній політиці Вашингтона. Чи так це?

Формально причиною для звільнення Маккарті стало недотримання “процедурного питання”. Спікер не скористався своїм правом призупинити фінансування уряду США на тлі проблем із ухваленням бюджету країни. Маккартні не запровадив необхідного у таких випадках скорочення витрат на утримання вищих держструктур США. За іншими – неофіційними – даними, спікер став жертвою протистояння Білого дому та Конгресу.

Слід особливо відзначити, що фігура Маккарті раптово перестала задовольняти як республіканців із демократами в Капітолії, так і наближених до президента Джозефа Байдена. Глава Нижньої палати американського Конгресу нерідко виступав із різкою критикою курсу офіційного Вашингтона з низки геополітичних питань. Крім того, періодично він висловлювався на користь або проти ухвалення стратегічних рішень.

Включаючи рішення щодо України. Ні для кого не секрет, що саме Маккарті був послідовним лобістом інтересів Києва на міжнародній арені. Свого часу він активно сприяв виділенню ЗСУ додаткової технічної допомоги, а нещодавно підтримав перерахування Вашингтоном Україні $5 млрд.

З відходом Маккарті така підтримка, схоже, різко скоротиться, але це ще далеко не все. Справа в тому, що будь-яке голосування щодо виділення Києву допомоги автоматично відбувається виключно у Палаті представників. Відповідне рішення не може бути ухвалене без чинного спікера. А ось на пошуки нового голови ПП та затвердження його кандидатури знадобиться не менше кількох тижнів, яких Україна просто не має, вважають деякі західні аналітики. “На черзі – прийняття нових антиросійських санкцій та розгляд питання про постачання Києву чергової партії зброї, – нагадав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Цілком очевидно, що приділити належну увагу цим питанням найближчими днями конгресмени не зможуть”. На думку експерта, на цьому тлі Україні доведеться “просто чекати”.

Втім, у тому, що рано чи пізно важливі для української сторони будуть ухвалені, немає жодних сумнівів. “Надалі відносини Києва та Вашингтона напевно міцнітимуть. У нинішній ситуації Маккарті – це мінус один лояльний Києву американський конгресмен, – сказав Конноллі. – Але таких у Капітолії – сотні”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *