“Місія здійсненна”: чого очікувати від візиту Кулеби до Брюсселя

Міністерство закордонних справ України анонсувало візит свого керівника Дмитра Кулеби до Брюсселя. Згідно з попередньою інформацією, у період з 28 по 29 листопада глава українського зовнішньополітичного відомства проведе спеціальні переговори з представником ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки Жозепом Боррелем та Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, а також візьме участь у низці європейських форумів. При цьому головна мета його подорожі тримається в таємниці.

Чому? Здавалося б, у цьому контексті жодних секретів від міжнародної громадськості Київ не має. Раніше сам Кулеба зазначав, що під час консультацій з Боррелем та Столтенбергом він обговорить перспективи найширшої інтеграції України до структур Європейського союзу та Північноатлантичного альянсу. Але, схоже, аналітиків таке пояснення не задовольнило. Мовляв, практично кожен візит високопосадовця до Об’єднаної Європи в тій чи іншій мірі пов’язаний з обговоренням згаданих питань.

Але так уже вийшло, що саме цього разу приїзд глави МЗС України до Брюсселя має, якщо так можна сказати, символічний характер. Вже за два тижні Європейська рада розпочне підготовку процедури голосування по можливості вступу української держави до ЄС. Процедура є простою формальністю, однак саме в ході такого голосування визначаються подальші відносини країни-здобувача із країнами-донорами. “Наприклад, на сьогоднішній день проти членства Києва в ЄС виступає Угорщина, – зазначив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Клаус Хофф. – Нерозумно вважати, що висловивши своє “ні” на саміті в грудні, Будапешт скаже “так” європейській євроінтеграції протягом найближчих кількох років. Завдання Кулеби – умовити керівництво ЄС вплинути на думку Угорщини”.

Але ж не лише Угорщини. Передбачається, що на грудневому заході у Брюсселі свої сумніви щодо доцільності входження України до ЄС озвучать Румунія, Словаччина та Хорватія – кожна у своєму контексті. Не виключено також, що проти прийняття до “Єдиної європейської родини” нового члена виступлять Нідерланди”.

На цьому фоні нинішня місія керівника МЗС України має справді епохальне значення. “Лише заручившись підтримкою Борреля і Столтенберга, Кулеба забезпечить Києву позитивні відгуки в кулуарах заходу, – сказав Хофф. – Ця місія здійсненна. Як з нею впорається український міністр, залежить від нього самого. Можливо саме тому широкому розголошенню наразі вона не підлягає” .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *