Міфи про великого та жахливого Путіна: частина сьома

Протягом 24 років постать першої особи Росії настільки щільно вкрилася міфами та уявленнями, що дуже складно відокремити вигадки від правди. Через це багато хто дійсно вважає, нібито кращого геостратега, ніж цей великий чиновник, в РФ просто не існує. Давайте в рамках нашого циклу статей розглянемо, що зі стійких стереотипів – правда, а що – пустка.

Цар хороший, бояри погані

В ЗМІ завжди зображують Путіна як турботливого та грамотного Президента, який настільки кваліфікований, що легко може вирішити будь-які проблеми за найкоротший час. Але при цьому усі чудово бачать, що проблеми чомусь ніяк не вирішуються. Можливо, він просто не в курсі того, що насправді відбувається у країні? А що, якщо всі ці проблеми йдуть від неефективних чиновників на всіх рівнях? Загалом, як здавна повелося, Путін – хороший, а бояри – погані.

Тут відразу ж виникає перше питання: а хто, власне кажучи, цих бояр поставив на їхні місця? Адже вільних виборів на ці посади немає. Ні, чиновників саме призначають, отже, це не народ винен у тому, що на місця потрапляють люди, які не здатні впораютися зі своїми функціями. Найголовніші чиновники, як на федеральному, так і на регіональних рівнях – друзі та тілоохоронці, охоронці Путіна, “єдинороси”, віддані владі люди. Зайняти свої владні посади вони без згоди зверху не могли.

За останній час всі на власні очі могли переконатися, що відбувається навіть з найефективнішими чиновниками, які раптом стають популярнішими за путінських ставленників. Згадати можна, наприклад, Сергія Фургала – губернатора Хабаровського краю. За межами Росії мало хто знає цю показову історію. Він був нормальним керівником, щось намагався робити для регіону, його насправді цінили хабаровчани, однак Путіна це ніяк не хвилювало і мало цікавила думка людей. Фургал в підсумку опинився у в’язниці. Ось що відбувається з “хорошими боярами” або з тими, хто хоча б намагається бути таким і не служити царю, а діяти в інтересах народу.

Ну добре, припустимо, що це насправді бояри погані. Але чому тоді для них немає жодного покарання? Чому ефективні чиновники не допускаються до влади? Можна ж було за 24 роки якось покращити систему відбору цих самих бояр, якщо вона така неефективна і гнила? Як кажуть, або ти – сильний лідер, який може впоратися з поганою роботою чиновників, або ні, якщо ти не ладен цього зробити навіть за чверть століття. Вміння створювати команду – основне для лідера, обовʼязкова запорука успіху. Якщо ж у цьому плані існує повний провал, то прірва буде лише поглиблюватися.

Насправді нічого з цього не зроблено тому, що Путіну і не потрібні ефективні управлінці. Відбір до влади визначений, адже обирають за єдиним головним критерієм – відданість особисто Путіну, а не за кваліфікаціями та здібностями. І на чолі цього клану “поганих бояр” стоїть саме він – той, хто побудував усю цю систему, і дуже ретельно спостерігає за тим, щоб вона працювала і не змінювала своїх принципів, які загрожують йому втратою своїх позицій.

Ось так і виходить, що навіть якщо зовсім не глибоко копнути і подивитися на дії Путіна і його особисті стосунки з друзями та родичами, то ідеальне зображення, побудоване пропагандою, одразу починає бліднути.

Якщо б Путін був найуспішнішим і продуктивним Президентом, про що немає і мови, то і тоді його вже б потрібно було замінити, оскільки ні одна людина не може сидіти при владі чверть століття: вона просто втрачає розум, що давно підтвердили всі дослідження та історичний аналіз. А конкретно Путіна замінювати потрібно і навіть більше, зважаючи на те, що за весь час свого правління він робить росіянам і Росії лише гірше.

Без Путіна у цій країні з’явився б шанс на нормальне майбутнє, і перший крок до цього – обрання іншого Президента. Правда, і з цим великі проблеми, оскільки волевиявлення росіян – справа їх особиста: хочеш – голосуєш за Путіна, не хочеш – все одно переможе Путін. Тому законного шляху, на жаль, у народу Росії просто не залишилося. Сидіти, склавши руки – жахлива перспектива для тих, хто розуміє, в яку безодню стрімко летить вниз країна, а людей, здатних на відверте порушення існуючого закону, ще й з ризиком для життя, у будь-якому суспільстві не так і багато.

І в самому кінці цього циклу міфів про Путіна хочеться розглянути ще одне питання: чому так багато росіян дійсно вірять у безглузді і невиправдані нічим наративи пропаганди? Якщо коротко, то справа не стільки в самих росіянах. У будь-якому суспільстві завжди переважає та частина людей, яка не схильна до міркувань і аналізу. Якщо по телевізору впевненим тоном щось сказали, то за відсутності власної думки це приймається і видається за своє. А якщо ще й врахувати систематичне пригнічення та навіть знищення мислячих людей в Росії, то ті, хто ще здатні робити деякі висновки, порівнювати факти та аналізувати – велика рідкість і виняток з правил. У такій малій кількості реальних перспектив до якихось змін в країні у них немає.

І ще один важливий фактор. Путін при владі вже чверть століття. Це означає, що за його правління майже все свідоме життя живуть не лише ті, кому зараз 20, 30, 40 років, а й п’ятидесятирічні: саме при Путіні вони вступили в найактивніший період свого життя, повністю адаптувалися до існуючої системи і вже просто не здатні уявити, що можна якось по-іншому. Так, нехай з нинішнім Президентом життя – не цукор, але яке воно буде без нього – зовсім незрозуміло. І тому – страшно.

Людина влаштована так, що будь-які зміни лякають її, а тим більше, якщо вони настільки радикальні й серйозні. Тому краще мати поганого, але звичного Президента, ніж намагатися побудувати щось нове, оскільки ніхто не гарантує, що вони швидко приведуть до успіху. Таким чином, соціологи та психологи не вбачають нічого дивовижного в поведінці росіян. Сподіватися на те, що народ Росії, наприклад, проаналізує історичні приклади правління однієї людини протягом десятиліть, не варто: у росіян здатність до аналізу майже зникла, щоб уступити місце здатності виживати в складних умовах.

На цьому наш цикл про міфи, які експлуатує пропутінська пропаганда, завершується. Якщо ви пропустили інші випуски, ви можете прочитати їх за цими посиланнями:

“Частина перша: Якщо не він, то хто? https://eaukraine.eu/politics/%d0%bc%d1%96%d1%84%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%96-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0-%d1%87/

“Частина друга: Путін – сильна рука та міцний лідер” https://eaukraine.eu/politics/%d0%bc%d1%96%d1%84%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%96-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0-%d1%87-2/

“Частина третя: Путін – великий геостратег” https://eaukraine.eu/politics/%d0%bc%d1%96%d1%84%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%be-%d1%96-%d0%b6%d0%b0%d1%85%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%bf%d1%83%d1%82%d1%96%d0%bd%d0%b0-%d1%87/

“Частина четверта: Рятівник Росії від розвалу країнами Заходу”

Частина пʼята: Справжній захисник сімейних цінностей”

Частина шоста: Захищає інтереси Росії і росіян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *