Навчання НАТО в Європі: на що чекати Росії від нових військових маневрів Заходу

Напередодні стало відомо про доставку кораблем ВМС США «Liberty Pride» до грецького порту Олександропуліс великої партії американської військової техніки та обладнання спеціального призначення. Відповідний вантаж, обсяги якого не розголошуються, найближчим часом буде переправлено на територію Болгарії та Румунії, де пройдуть масштабні військові навчання сил Північноатлантичного альянсу. Перспектива проведення таких навчань вже викликала стурбованість Кремля.

Декілька днів до Греції було направлено 200 американських військових фахівців, завдання яких полягає у забезпеченні безперешкодного вивантаження вказаної техніки та забезпеченні її подальшого базування на болгарському полігоні «Ново Село» та румунському комплексі «Чінку». У зв’язку з цим один із порталів новин Греції заявив буквально наступне: «Уже скоро порт Олександропуліс буде в буквальному розумінні цього слова заповнений вертольотами, танками, гарматами і багатоцільовими ракетами».

Йдеться про заплановані НАТО масштабні навчання Atlantic Resolve і Defender Europe. Точна дата початку відповідних маневрів не розголошується. Тим не менш, в окремих колах Альянсу припускають, що деякі підрозділи, що прибули, залишаться в регіоні на 9 – 12 місяців.

Ця інформація справила в Росії ефект бомби, що розірвалася. У низці підконтрольних Кремлю ЗМІ з’явилися дані про намір НАТО вкотре продемонструвати свою силу безпосередньо біля кордонiв Російської Федерації. Крім того, окремі видання в РФ не виключили можливості введення підрозділів західного військового блоку до Молдови в цілому та Придністров’я зокрема.

«Такі побоювання не мають під собою жодного обгрунтування, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC URRAINE грецький політичний оглядач Янніс Пападоніс. – І Греція, і Болгарія, і Румунія сьогодні є невід’ємною частиною НАТО. На територіях цих країн Альянс має право проводити будь-які заходи, починаючи від регіональних військових навчань і закінчуючи масштабними ротаціями військ». З іншого боку, за словами аналітика, сам факт нової активізації сил Блоку справді є для Москви своєрідним викликом. «Ми просто залишаємо за собою право зміцнювати власну бойову міць», – зазначив він.

Передбачається також, що в найближчому майбутньому частина військової техніки, що прибула на «Liberty Pride», вже до середини поточного року буде доставлена до Польщі, Чехії, Латвії та Естонії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *