Навіщо Болгарія приховувала те, що допомагала Україні

Найбідніша європейська країна з самого початку війни надавала допомогу Україні, в той час, як багатші тягнули резину і не могли поділитися, чий внесок буде більшим.

ЗСУ навесні 2022 року надзвичайно бракувало пального та радянських снарядів для інтенсивних боїв. Поки українські дипломати очікували допомоги від країн з фінансовим благополуччям, на сигнал “SOS” відгукнулась Софія. Проте офіційні заяви Болгарії були зовсім інші: поставок зброї не було, підтримки немає. Це було викликане тим, що більша части еліти в Болгарії налаштована проросійськи.

Опозиціонери заговорили після відставки

Газета WELT провела цілий ряд інтервʼю з Міністром закордонних справ Кулебою, екс-премʼєром Болгарії Кирилом Петковим і болгарським Міністром фінансів Ассеном Васильєвим, що допомогло виявити: Болгарія в перші місяці війни не залишалась осторонь. Вона надавала зброю, снаряди, дизпаливо, коли це було критично необхідним.

Правда сплила завдяки тому, що Петков і Васильєв зараз в опозиції і можуть собі дозволити відкривати делікатні моменти. Вони розповіли про те, що близько 1\3 частини зброї надавала саме Болгарія.

Ще один курйоз стосується того, що дизпальне, надане Україні Софією, перероблювалося в “Лукойлі”. Саме Болгарія навесні стала найбільшим експортером цього продукту і 40% його надавала для потреб ЗСУ.

Можна було б запідозрити, що опозиціонери просто намагаються заробити собі політичні бали, розповідаючи про своє благородство, проте їх слова підтверджує і українська сторона. Кулеба розповів, що звернувся до Петкова за потрібним арсеналом і всім іншим, на що отримав відповідь про те, що внутрішня ситуація непроста, але намагатися щось зробити можна. Петков не перейшов на бік проросійської коаліції уряду, яка дуже тиснула на нього, і це особливо підкреслив Кулеба.

Ті, що змінюють реальність

Саме Петков 25 лютого на закритому засіданні в Брюсселі розповів про те, що Зеленського повинні ліквідувати за наказом Кремля протягом 48 годин, тому рішення про санкції треба приймати прямо зараз.

В той же час Міністр фінансів Васильєв у Парижі на зустрічі міністрів фінансів розповів на прикладі своєї країни про “денацифікацію” руками Росіян, яка в Болгарії заключалась у масованих вбивствах дисидентів, священників і професорів. Саме він своєю промовою змінив настрій і наміри делегатів. Заходи, які прийняли внаслідок цього, назвали “болгарською пропозицією”.

Не останній акорд

З 19 квітня почалась нова стадія війни. Сили російської армії були відкинуті на багатьох напрямках, проте ресурсів не вистачало, щоб продовжити цей процес. Захід тим часом тягнув з поставками зброї. Софія і цього разу допомогла, тільки поставляла озброєння не напряму, а через посередників. Літаки, забиті зброєю, потягнулися через Польщу. Окрім того був відкритий коридор через Румунію і Угорщину по суходолу.

Але в червні схема захиталася: голова державної військово-експортної компанії “Кінтекс” Михайлов після скандалу пішов у відставку і забажав підірвати уряд, оприлюднивши цифри про експорт. Проте скандал швидко згас, а Софія продовжила надавати ЗСУ дизельне пальне.

Удари на упередження

Петков ризикував, допомагаючи Україні, адже 70% болгар були незадоволені тим, що їх втягують у чужий конфлікт. Люди були проти потужної допомоги Україні. Президент ще сильніше вкладав цю думку в голови своїх виборців, розповідаючи, що Болгарія може стати однією із сторін конфлікту, якщо буде надавати озброєння.

Москва не одразу помітила болгарську гру, карти розкрилися лише недавно. Але навіть не дивлячись на це, Росія навесні завдавала масованих кібератак по поштовим і енергетичним сервісам Болгарії, через що затримувалась пенсія держслужбовцям.

Потім Кремль хотів підкупити депутатів, щоб мати своїх людей в органах влади. Лише з перших місяців війни до червня 2022 року Софія вислала більше 70 робітників посольства Росії за шпигунство.

Вирішальна доба

Після того, як болгарська допомога України стала відомою, Москва вдалася до улюбленого козиря – перекрила газ Болгарії. І тут відбулося неймовірне: протягом доби уряд виробив алгоритм дій, який дозволяє країні обійтися без російського газу. Тепер постачальником стали США, ні на долар не зависивши ціну.

Але в цей момент уряд Петкова повалили через вотум недовіри. Сталося це стараннями Кремля. Проте вже у грудні офіційна позиція Софії змінилась, і тепер поставки в Україну йдуть відкрито.

Зараз Петков і Васильєв збираються балотуватись на наступних виборах, щоб поставити країну на колію західного шляху. Але своїм найбільшим досягненням вони вважають те, що продемонстрували всьому світову: обійтися без російських енергетичних ресурсів можна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *