Навіщо насправді в Київ приїздив Столтенберг

Одна з головних політичних подій останніх днів – візит Єнса Столтенберга в Україну, який не анонсувався завчасно. Такі події завжди крім очевидної лицьової сторони мають і виворіт. Які ж справжні причині і наслідки цього  візиту?

Сучасна політика як мистецтво символізму

В першу чергу приїзд Генерального секретаря НАТО має символічний характер. Його присутність у Києві красномовно говорить про те, що Україну підтримує військовий альянс світу. Звичайно, чергові заяви про те, що Україна гідна стати членом НАТО без зазначення конкретних термінів і строків – це лише обовʼязкові протокольні “обміни комплементами” між сторонами зустрічі. 

Одним з основних питань було те, як можна простимулювати партнерів надавати більш сучасну та важливу зброю. Те, що ця бесіда відбулась за добу до чергової зустрічі у форматі  “Рамштайн”, дуже показово. 

Йдуть зміни?

Ще один прояв символізму полягає у тому, що візит Столтенберга відбувся перед початком контрнаступу. Військові експерти вважають: тепер можна очікувати на поставку тієї бронетехніки і літаків, які реально здатні змінити баланс сил. Треба розуміти, що це справа не одного дня. Але те, що якість відносин Україна – НАТО змінюється, вже невідворотньо. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *