Навіщо Росія готує власний план постачання зерна до Африки

Британська газета Financial Times опублікувала інформацію, згідно з якою офіційна Москва розробила план постачання російських злакових культур до Африки. За даними джерела, документ має стати альтернативою припиненій Кремлем «зерновій угоді» щодо експорту українського продовольства. Деталі плану не розголошуються, проте вже відомо, що таким чином РФ має намір стати монополістом у цій галузі. Що ж саме зараз відомо про потенційне нововведення?

У своєму п’ятничному виступі президент Росії Володимир Путін заявив про необхідність «продовжити та видозмінити» угоду з Катаром, згідно з якою Доха зобов’язується купувати російську пшеницю за демпінговими цінами. Раніше відносно невисока вартість продукції, що експортується, пояснювалася пільговими тарифами на її транспортування через протоки Босфор і Дарданелли. Зараз Туреччина під тиском міжнародної громадськості такі пільги скасувала. Водночас Москва наполягає на збільшенні обсягів відправки зерна до Єгипту, Лівії та Ефіопії, які раніше були основними покупцями українських аналогів. Дальше більше. Як очікується, одночасно Кремль планує звести до мінімуму участь Києва в експортних операціях, повністю позбавивши Україну можливості відправки злакових морським шляхом – відправка частини української сировини буде можливою виключно через Молдову та Румунію.

Остаточний варіант горезвісного плану Путін представить на зустрічі африканських лідерів у Санкт-Петербурзі 27 – 28 липня, а також під час свого офіційного візиту до Туреччини у серпні цього року. «Необхідно зробити все можливе, щоб переконати громадськість у необхідності зміцнення ролі Російської Федерації у цій сфері», – зазначив він.

Цікаво, що Катар може не погодитись на нові російські умови. За деякими даними, раніше катарський емір Тамім ібн Хамад Аль Тані настійно рекомендував уряду розглянути питання щодо можливості продовження співпраці у галузі сільськогосподарського імпорту саме з Україною. Крім того, в уряді емірату вже досить неоднозначно дали зрозуміти, що ця арабська країна не зацікавлена в якихось невигідних для неї змінах чинних контрактів із Росією. Не менш туманною для Кремля вказана перспектива є й у контексті Туреччини. Справа в тому, що днями турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган засудив односторонній вихід РФ із «зернової оборудки» з Україною. «Експорт пшениці крайньої важливий для української держави, що роздирається війною та бідністю, – наголосив він. – З іншого боку, африканські держави потребують відносно дешевої та якісної київської сировини. Події Росії цьому тлі неприйнятні».

Інші союзники України у своїх оцінках були різкішими. Так, у Великій Британії вважають, що новий план Москви є нічим іншим як способом чинити ще більший тиск на Київ. “Росія планує експортувати зерно, зібране з окупованих українських територій”, – резюмував британський прем’єр-міністр Ріші Сунак. У подібному ключі висловилися політики у США та Німеччині.

Як би там не було, відмовлятися від своїх намірів Москва не збирається. Чи вдасться Кремлю втілити свій новий план у життя, стане відомо вже протягом найближчого місяця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *