Навіщо Румунія виводить із експлуатації літаки МіГ-29

Міністерство оборони Румунії оголосило про початок церемонії «списання» літаків радянського виробництва МіГ-29, які перебувають на балансі ВПС країни. Сьогодні, 15 травня, ці машини востаннє вийдуть на патрулювання румунського повітряного простору. При цьому офіційний Бухарест, схоже, має намір перетворити цей процес виведення винищувачів цієї моделі з експлуатації в шоу.

Точніше, в авіашоу. Останній зліт кількох винищувачів МіГ-21 LanceR буде здійснено з двох найбільших румунських авіабаз – 75-ї ім. Генерала Іонеску» та 86-й «ім. Лейтенанта-авіатора «Георге Мочорнице» на південному заході країни. Після цього частина з 21 вказаних винищувачів буде утилізована, а низка таких літаків стануть експонатами місцевих музеїв авіації.

Що ж спричинило відмову офіційного Бухареста від цих винищувачів? Згідно з офіційною інформацією, списання проводиться у рамках модернізації армії Румунії загалом. Передбачається, що вже до 2024 року місцеві збройні сили «позбавляться» танків, БТР і військових літаків радянського (російського) виробництва і остаточно перейдуть на стандарти Північноатлантичного альянсу. У румунському міністерстві оборони вже заявили, що в найближчому майбутньому військовий авіапарк країни практично повністю складатиметься з американських європейських винищувачів і бомбардувальників F-16 та їх модифікацій. «Це зможе гарантувати нашу стратегічну безпеку та посилити обороноздатність румунської держави», – йдеться у спеціальній заяві МО Румунії.

Скептики говорять про інше. «Миг-21 по праву вважався надійною машиною, йому рано ставати частиною історії. Принаймні зараз, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC URRAINE пілот ВПС Румунії у відставці Мірча Константіне. – Румунія утримувала такі літаки в ідеальному порядку. Може, чи варто продовжити їхню експлуатацію чи відправити до інших країн, включаючи Україну?».

На це запитання Бухарест не дає відповіді.

Та цього й не потрібно. Наразі влада Румунії не розглядає можливості надання Києву стратегічних озброєнь загалом та військових літаків зокрема. Як і за часів Соціалістичної Республіки Румунія часів Ніколає Чаушеску, Бухарест залишає за собою право самостійно визначати вектор власної військової доктрини.

Чи це так – всі ми дізнаємося найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *