Навіщо Румунія купує винищувачі F-35?

Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) своїм одностайним рішенням схвалила купівлю Бухарестом партії винищувачів F-35 виробництва США. Нові машини мають надійти у розпорядження румунських військово-повітряних сил вже до кінця поточного року. Як стверджують незалежні експерти, таким чином бухарестська влада пішла на «безпрецедентний крок, який може коштувати їм дуже дорого».

У даному конкретному випадку не йдеться про вартість самих військових літаків. Ні влада Румунії, ні компанія-виробник відповідної техніки відмовляються називати як кількість одиниць, що поставляються, так і деталі нового контракту. За словами нинішнього румунського президента Клауса Йоханіс, зазначена угода покликана зміцнити ВПС країни і забезпечити безпеку на східних кордонах Північноатлантичного альянсу. У CSAT висловилися голосніше: “Це зроблено для стримування можливої агресії з боку потенційно недружніх держав”. При цьому назву можливої країни-агресора називати не стали.

Слід звернути увагу на те, що сьогодні офіційний Бухарест не має в своєму розпорядженні достатніх матеріальних ресурсів для купівлі великої партії F-35. «Враховуючи ціну цих машин, до Румунії можуть бути поставлені лише дві чи три одиниці, – сказав у коментарі для EURO-ATLATNIC UKRIANE американський оглядач Вільям Конноллі. – Повне оснащення військового авіапарку нашими сучасними літаками цій країні просто не по кишені».

Нагадаємо, зараз ВПС Румунії на 75% оснащені винищувачами МіГ-21 радянського виробництва. Ремонт цієї техніки здійснюється на підприємствах Польщі, Угорщини та Німеччини. Навіть за попередніми даними, для повного переоснащення наявних потужностей Бухаресту знадобиться щонайменше 2 мільярди доларів США – сума, яка для Румунії справді є непідйомною.

Втім, і тут є нюанс. Раніше влада Сполучених Штатів Америки висловилася за повну модернізацію румунської армії загалом і ВПС Румунії зокрема. Передбачалося, що Вашингтон спонсоруватиме розвиток оборонного комплексу цієї країни в тому випадку, якщо Бухарест надасть Україні частину своїх військових літаків для боротьби Києва проти російської агресії. Сьогодні Бухарест не розглядає можливості надання українській державі навіть старих радянських військових літаків.

Як би там не було, Бухарест свою позицію озвучив. Чи поповниться військовий авіапарк Румунії найновішими американськими винищувачами F-35, світ дізнається вже найближчим часом.

А ось питання доцільності придбання цієї техніки залишається, як і раніше, відкритим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *