Навіщо Україна скликає екстрене засідання Ради безпеки ООН

Офіційний Київ вимагає від керівництва Організації Об’єднаних Націй скликати екстрене засідання структури у зв’язку з наміром Росії розмістити на території Республіки Білорусь елементи ядерної зброї. У міжнародному політикумі ця вимога викликала неоднозначні прогнози.

Про можливість розміщення на території Білорусії так званого «обмеженого дивізіону» ракет із ядерним зарядом Кремль говорив ще до фактичного вторгнення в Україну. Тоді російський президент Володимир Путін закликав свого білоруського колегу схвалити план створення у безпосередній близькості від українських кордонів кількох відповідних військових баз. Олександр Лукашенко нібито обіцяв подумати над цією пропозицією, але зрештою розгляд Мінськом зазначеного питання було відкладено на невизначений термін. Сьогодні Москва відновила зі своїм головним регіональним союзником активні консультації на цю тему.

У чому суть вимоги України до ООН? Представники українського МЗС зазначили, що перебування в РБ російських тактичних ядерних ракет становить потенційну загрозу для всієї Європи. Крім того, саме собою створення подібних баз порушує основні положення Договору про нерозповсюдження зброї масового знищення.

Цю думку вже поділив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. За його словами, зараз Білорусь «ще може і має зупинити процес ескалації напруженості». «Інакше Європейський Союз запровадить проти Мінська та Москви додаткові санкції», – сказав він.

Дата проведення екстреного засідання РБ ООН поки що не відома. Як не відомо, чи буде цей захід проведено загалом. Справа в тому, що основними учасниками Ради безпеки Організації є Росія та Китай. «Справа в тому, що Москва і Пекін, як стратегічні партнери, можуть скористатися своїм правом вето і фактично звести нанівець будь-яке обговорення цього питання, – резюмував у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Уільям Конноллі. – Таким чином, міжнародній дипломатії знадобиться чимало додаткових зусиль для того, щоб відмовити Москву та Мінськ від «ядерної оборудки».

Як би там не було, найближчі переговори між РФ та РБ на «ядерну тему» відбудуться вже 1 квітня поточного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *