Названо справжню мету візиту Голови МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Переговори, які велися з росіянами щодо звільнення атомної станції мирним шляхом, давно зайшли в глухий кут. Росія дала зрозуміти, що вони не покинуть ЗАЕС без боїв. Тому цього разу Голова МАГАТЕ приїздив не для того, аби досягти порозуміння з цього приводу. Зараз ціль інша – безпека і нормальна робота спостерігачів від місії.

Після нас – хоч потоп

Попередній досвід показує, що сподіватися на нормальний відступ ЗС РФ не варто: коли вони здавали території під Херсоном та Харковом, “обовʼязковою програмою” було знищення всіх енергетичних обʼєктів, яких лише можливо. Така ж тактика очікується і щодо Запорізької атомної станції. Росіяни будуть діяти за таким алгоритмом:

  • все, що можливо вкрасти і вивезти для використання в галузі, буде вивезено на території РФ;
  • допоміжне і супутнє обладнання, яке не можна вивезти для подальшої експлуатації, буде демонтоване і вивезене як металобрухт;
  • допоміжне обладнання, яке неможливо демонтувати, буде зруйновано на місці.

Вбивці, але не самогубці

Найнебезпечніші обʼєкти на станції – це реактори, але знищувати їх росіяни не наважаться з таких причин:

  1. По-перше, вони розуміють, що це ніяк не змінить їх позиції у війні і не приведе до перемоги, навпаки, значно погіршить становище і положення РФ у світі. 
  2. По-друге, такі дії призвели б до втрати багатьох військових частин самої Росії. 
  3. По-третє, знищення реакторів – “задача із зірочкою”, оскільки вони надійно захищені і спроектовані так, щоб здійснити це було надважко і дуже дорого.

Натомість буде зруйновано багато обладнання, яке не є критичним. Без нього порушиться система генерації електрики, що завдасть удару по економіці України, проте це не заподіє шкоди реакторам. 

За крок до міжнародного скандалу

Наразі на території ЗАЕС постійно перебувають спостерігачі від МАГАТЕ. Коли про це восени домовлялися з РФ, були висвітлені певні періоди, після яких треба робити ротацію таких спеціалістів на інших. Однак, Росія продемонструвала і в цій сфері, що домовленності з нею не завжди є сеснсовними, оскільки експертів не дозволяли змінювати вчасно, іноді протермінування сягали кількох тижнів. 

Фактично, спеціалісти МАГАТЕ ставали вʼязнями станції, яким не дозволяли залишити її територію. Це – цивільні кваліфіковані спеціалісти, громадяни іншої країни, які в рамках міжнародних домовленостей законно прибули на важливий обʼєкт.

Скандалу з цього приводу ще немає, але ситуація досить дивна і може викликати значний розголос і наслідки. Звичайно, російська сторона теж прекрасно розуміє це, тому для такої поведінки мусять бути дуже вагомі причини. Голова МАГАТЕ Гроссі їде вислухати ці причини і добитися того, щоб надалі подібних ексцедентів не було.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *