Найтриваліша битва: чому саме Бахмут?

Багато місяців найгарячішою точкою російсько-української війни залишається невелике місто Бахмут в Донецькій області. Росіяни не шкодують ресурсів і живої сили на атаки, проте українці також постійно знаходять додаткові сили для захисту. Місто наразі зруйноване майже повністю, але подальша оборона триває.

Руїни у вогні

Зараз місто контролює ЗСУ, всередині розміщені українські підрозділи. Постачання туди відбувається по дорогам, які знаходяться під постійними обстрілами армії РФ. Українське керівництво повідомляє про дуже складну, проте керовану ситуацію. Найважчі бої відбуваються навіть не всередині, а навколо Бахмуту. 

Тут в середньому за добу відбувається:

  • до 200 артобстрілів;
  • до 100 боєзіткнень;
  • кілька десятків обстрілів.

За добу тут гине біля 200 російських солдат.  Втрати з української сторони не оприлюднюються. Інфраструктури в місті давно немає.

Заворожене місце

Чому ж саме Бахмут? Саме це місто відкриває шлях до захоплення великих східних територій України. Плани армії РФ полягають в тому, щоб після захоплення швидко переміщатися далі з окупацією значних територій. 

Ситуація тут дуже динамічна, вона змінюється буквально щогодини. Будь-який наступний крок може кардинально змінити перевагу сторін.

За рахунок чого стоїмо

Основними моментами для того, щоб була змога утримувати Бахмут під контролем ЗСУ, є такі:

  • постачання боєприпасів;
  • забезпечення провіантом;
  • можливість надання медичної допомоги, медикаментів і вивозу поранених.

Зараз всі ці потреби забезпечуються.

Розбіжності між українським командуванням

Зараз з питання Бахмуту існує певний конфлікт серед української верхівки. Основними є дві протилежні думки:

  • Відступити. На цьому наполягає Головнокомандуючий Залужний, який вважає, що втрати в подальших боях перевищують користь від утримання міста під контролем ЗСУ.
  • Продовжувати оборону. Такої думки притримується і Президент України. Бахмут  – не лише стратегічний обʼєкт на карті країни, але і певна психологічна межа, яку не можна переступити. 

В НАТО немає оптимізму

НАТО днями зазначив, що судячи з даних розвідки і ситуації на фронті, місто може бути захоплене росіянами вже дуже скоро. При цьому альянс не відмовляється від надання допомоги і необхідності укріплювати цей район. Українське командування зазначає, що західні партнери не розуміють відданість і рішучість української армії, а це є важливими факторами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *