Наступний український олігарх може бути притягнутий до суду

Костянтин Жеваго – відомий бізнесмен з групи Ferrexpo. Зараз всі банківські рахунки Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який належить до цієї групи, арештовані. Сам Жеваго перебуває під підозрою у розтраті 113 млн доларів банку “Фінанси і Кредит”.

Інформація про арешт надана пресслужбою групи Ferrexpo. Підставою стала ухвала райсуду Києва Шевченківського району. На даний момент призупинено всі видаткові операції, але податкові платежі ще можна проводити.

В самій компанії до таких заходів поставилися засуджуюче, адже керівництво зазначає, що це перешкоджає виплаті заробітної плати за січень більше ніж 7,5 тис працівників гірничо-збагачувального комбінату.

Справа відбувалась у кілька етапів:

  1. Вона почалась з оголошення підозри головному менеджеру Полтавського комбінату у завданні збитків державі на суму 2 млрд грн.
  2. Наприкінці 2019 року отримано дозвіл на арешт Жеваго за виведення 2,5 млрд грн банку “Фінанси і кредит” в офшорні організації, що стало причиною банкрутства банку.
  3. Влітку 2021 року розшуком олігарха зайнявся Інтерпол.
  4. В липні 2022 року Генпрокурор України разом з Державним Бюро Розслідувань звернулися до 30 країн за допомогою в затриманні і екстрадиції Жеваго.
  5. 22 грудня бізнесмена затримали в Куршевелі на вимогу України.

Здавалося, що покарання скоро відбудеться, оскільки впровадили екстрадиційний арешт на 40 днів. Проте, наразі справа затягується. Спочатку рішення про екстрадицію повинні були винести 5 січня, але згодом перенесли це на 19 січня. Прокурори і судді наголосили на тому, що для екстрадиції не вистачає часу на переклад матеріалів з мови на мову, а також перешкоджають страйки транспортних організацій у Франції. Хоча екстрадувати бізнесмена в Україну будуть не автобусом чи потягом, але такі страйки висунули як поважну причину для перенесення рішення суду.

Застава награбованим як квиток до свободи

Тим часом суд у французькому Шамбері випустив олігарха з-під варти після внесення застави в 1 млн єврів, які він сам за себе і заплатив. Умовою було те, що Жеваго не повинен покидати материкову частину Франції.

Чи постане олігарх перед судом, чи повернуть його в Україну, чи можна буде побачити перемогу справедливості над капіталами окремих осіб – все це продемонструє справа проти Жеваго вже найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *