Наступну мішень обрано: Медведєв заявив, що Росія може приєднати Південну Осетію та Абхазію

 Росія продовжує навʼязувати сусіднім країнам курс розвитку, який вважає єдино допустимим. Це вчергове стало зрозуміло із заяви Дмитра Медведєва, який погрожує анексією Південної Осетії та Абхазії в разі зближення Грузії з Заходом. Чому РФ має право вирішувати шляхи розвитку інших країн, він не пояснив.

Країна-параноїк

Чиновник в своєму інтервʼю для видання “Аргументи і Факти” розповів, що Україна та Грузія були використані Заходом в якості таранів по Росії. Тарани, які так і не вдарили, а тепер руйнуються з Кремля – дивний опис ситуації, однак для Медведєва все логічно.

За його словами, у Росії є занепокоєння щодо зближення Грузії з Заходом, і якщо це занепокоєння набуде реальних рис, РФ знову діятиме за сценарієм 2008 року. Ця заява викликала шквал емоцій у світі, бо поведінка уряду, який керується власним занепокоєнням і намагається якось зменшити його, нападаючи на інших, нагадує поведінку агресивного параноїка. 

Хто кого переграє

В Кремлі впевнені, що окупація цих двох регіонів стала б для Заходу повною поразкою. І з цим важко сперечатися, бо це також стало б поразкою демократії і права на континенті і у світі взагалі. Хоча Москва це розглядає виключно з точки зору втрати впливу Європи на Південну Осетію та Абхазію. 

Медведєв вважає розмови про вступ Грузії в НАТО прямою загрозою безпеці Росії, єдиною відповіддю на яку може бути мілітарний сценарій. Русофобські настрої, які посилюються в Грузії, Кремль називає замовними. 

Ви серйозно?

Декотрі політичні аналітики зазначають, що до цієї заяви не варто ставитись занадто серйозно, адже вона не була офіційною, а лише в форматі інтервʼю. Проте, чи можна вважати слова людини, яка обіймає посаду Заступника голови Ради безпеки Росії, “відсебячиною”, підлягає сумнівам.

Навряд чи це не узгоджено з загальним курсом Кремля. Якщо врахувати, що військова інтервенція на території Грузії за ініціативи Москви відбувалася вже неодноразово, то залишатись занадто оптимістичними з приводу подібних заяв просто нераціонально.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *