НАТО в обмін на території: чи погодиться Київ ухвалити нову пропозицію Альянсу?

Напередодні глава апарату Генсека Північноатлантичного альянсу Стіан Єнсен виступив із справді сенсаційною пропозицією до Президента України Володимира Зеленського, в якій закликав його погодитися на відмову Києва від деяких українських територій на користь Російської Федерації. Натомість Україні пропонується стати повноправним членом західного військового блоку. Як стверджують автори ідеї, прийнявши відповідну пропозицію, Зеленський зможе увійти до історії як політик, який припинив російсько-українську війну. У самому Києві до цієї ініціативи поставилися з подивом.

І це подив цілком можна зрозуміти. По-перше, раніше Єнсен виступав за активну допомогу Заходу Україні у її протистоянні з Росією. Його фраза «НАТО має вкладати у ЗСУ максимальні ресурси», цитувалася як в українських, так і запеклих ЗМІ. Більше того, у Києві його, поряд із Генеральним секретарем альянсу, вважали одним із головних апологетів курсу чинної української влади. Коментуючи слова Єнсена, голова Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов наголосив, що подібна позиція «є дивною і неприйнятною». «Ми ведемо війну проти агресора за цілісність нашої держави і в цьому контексті не збираємося йти на жодні територіальні поступки», – зазначив, зокрема, він.

Чому ж взагалі виникло горезвісне питання? Відповідь проста – у керівництві Альянсу дійсно розглядають можливість зміцнення співпраці з Україною, проте широка інтеграція Києва до НАТО неможлива доти, доки на території потенційного члена блоку ведуться бойові дії. «Один із пунктів Статуту Альянсу справді це забороняє, інакше основа структури просто впаде, – сказав у спеціальному коментарі кореспонденту EURO-ATLANIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – З іншого боку, якщо Україна піде на прямі переговори з Росією та добровільно відмовиться, наприклад, від Криму та частини Донбасу, війна припиниться. А після свого вступу до НАТО, володіючи сучасною зброєю, можна буде замислитись про остаточне повернення цих територій до складу української держави».

Слід зазначити, що раніше на можливість проведення так званих «територіальних переговорів» між Україною та РФ натякав і Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йєнс Столтенберг. За його словами, зараз інтереси офіційного Києва мають будуватися навколо Блоку, тоді як НАТО допускає можливість свого «подальшого розширення на Схід».

Чи дослухається Київ до нових рекомендацій західних союзників, поки що незрозуміло. Проте вже зараз зрозуміло одне: єдиної думки щодо майбутнього України в Альянсі немає. Для обговорення цієї теми необхідне створення міцних інститутів взаємодії Києва та Брюсселя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *