НАТО готується до великої війни

Зустріч контактної групи у форматі Рамштайн 14 лютого принесла очікувані результати у вигляді виділення зброї для України. На фоні новин про це друга важлива частина зустрічі залишилась практично непомітною, хоч значення її велетенське. Про що на ній йшлося?

Потенційна чи реальна небезпека

Оборонні здатності сил НАТО базуються на інвестиціях, які надають члени Альянсу в спільну справу. Якщо ще пару років тому такі вливання відбувалися з натугою і жалем, що кошти не можна використовувати на мирні цілі, то російсько-український конфлікт кардинально змінив ситуацію. Вже в лютому 2023 року Міністри оборони країн-членів НАТО готові підписати документі з оновленими вимогами щодо підготовки Альянсу до потенційної небезпеки в найближчому майбутньому, і ніхто з членів правління цих країн не проти.

Секретний документ

Документ, підписаний Міністрами, не буде оприлюднено. Через цілком логічні причини він має статус секретності. В ньому пропишуть наступне:

  • нові керівні політичні принципи союзу;
  • інвестиційні вимоги до членів Альянсу;
  • план одночасної участі країн НАТО в конфлікті з високою інтенсивністю.

Всі питання розглядаються відповідно 5 Статті Північноатлантичного договору, яка передбачає колективний захист при нападі на одного члену Альянсу.

Велика війна назріває чи вже йде?

Експерти, намагаючись відповісти на питання “Чи готується НАТО до війни?”, відповідають: так, готується. Проте, є два варіанти:

  • підготовка до захисту однієї з країн, яка вже є членом НАТО;
  • захист України після отримання членства в Альянсі.

Однозначно одне: в підручниках з з історії наступних поколінь велика війна початку 21 століття фігуруватиме. Єдине, що, може, вона вже йде. А якщо сучасникам пощастить, то навіть йде до кінця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *