На лідера Китаю щодо позиції по Україні тиснуть політичні сили з Європи

Нещодавно Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла, що позиція китайського уряду щодо України буде надважливою для відносин цієї країни з ЄС. З іншої сторони, Сі Цзіньпін є людиною, яка може стати “містком” для впливу на Кремль і передачі загальних очікувань Путіну. В рамках вищезазначеного Премʼєр-міністр Іспанії під час зустрічі з Президентом Китаю закликав його до конструктивного діалогу з Зеленським.

Іспанія йде напрямки

Педро Санчес – Премʼєр-міністр Іспанії – провів прес-конференцію в Пекіні після спілкування з Сі Цзіньпіном та іншими високопосадовцями. На ній він повідомив, що закликав уряд Китаю до переговорів з Україною. Основною темою повинно стати обговорення мирної формули, яку запропонував Президент України восени минулого року.

Педро Санчес зазначив, що згадана формула є придатною через такі моменти:

  • вона закладає базу для довготривалого миру в Україні;
  • вона відповідає Статуту Організації Обʼєднаних Націй.

Премʼєр-міністр повідомив, що Іспанія підтримує цю формулу.

Чому це провокативно

Заклик Педро Санчеса можна вважати дуже рішучим політичним кроком. Таким чином Сі Цзіньпіну донесли, що мирний план, який висунули місяць тому від китайського уряду, є гіршим за український. По-перше, в ньому не розглядається варіант відновлення територіальної цілісності України, яка існувала до 2014 року. По-друге, мирний план Китаю протиставляється презентованому Зеленським як такий, що не відповідає принципам ООН. 

Що відповів Сі Цзіньпін

На прес-конференції іспанському премʼєру задали питання про те, що відповів йому Президент Китаю на заклик про переговори з Зеленським з приводу формули миру. Педро Санчес відмовився відповідати, з чого можна зробити висновок, що відповідь була не односкладною і більш контроверсійною, ніж пряме “так” чи “ні”. 

В ширшому сенсі такий заклик Іспанії можна вважати тонким натяком, який передають Кремлю. Він означає, що Європа не вбачає в Китаї однозначного партнера Росії і буде намагатися схилити його на свою сторону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *