На межі вибору: наскільки можлива «революція» у Молдові?

Напередодні у столиці Республіки Молдова Кишиневі тисячі місцевих жителів вийшли на мітинг із вимогою якнайшвидшої інтеграції своєї держави до структур Європейського союзу. Організатори акції спробували приурочити захід до візиту до молдовської столиці голови Європарламенту Роберти Метсола, але в якийсь момент настрій деяких громадян, що мітингують, змінився.

Що ж, таки, вчора в Кишиневі пішло не так? Відповідь на це питання сьогодні поки що не можуть дати навіть наймастичніші аналітики. На перший погляд, мітинг вдався – за офіційними даними, у ньому взяли участь до 75 тисяч людей. Більшість із них з радістю вислухали промову Метсола про те, що ЄС готується прийняти Молдову до своїх лав «вже найближчим часом». При цьому глава Європейського парламенту явно не скупилася на обіцянки, сказавши буквально таке: «Обирайте шлях до Європи, і Європа прийме вас із розкритими обіймами!». Але далі ситуація розвивалася не за сценарієм. У своєму виступі президент Молдови Майя Санду раптово заявила, що країна, яку вона очолює, може розраховувати на згадану інтеграцію не раніше ніж через 7 років. Мовляв, Кишиневу необхідно врегулювати основні бюрократичні перешкоди, а для цього йому знадобиться час. Після таких слів відповідний мітинг залишили сотні активістів.

Цікаво, що ще кілька днів тому така запланована акція мала назву «превентивна». За деякою інформацією, що надійшла у розпорядження місцевих спецслужб, так звані «проросійські сили» планували вивести на вулиці молдовських міст своїх прихильників з вимогою до президента та уряду відмовитися від планів приєднання Молдови до ЄС та Північноатлантичного альянсу. Більше того, в адміністративній столиці Гагаузької автономії – місті Комрат відбулася альтернативна хода на підтримку ідеї молодого бізнесмена-бізнесмена Ілана Шора про відмову від вступу Кишинева ЄС та створення «Великої Молдови».

«У самій Молдові справді назріває невдоволення діями влади, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський аналітик Клаус Хофф. – Команда Санду та чинного прем’єр-міністра країни Доріна Речану обіцяла співгромадянам, що їхня країна стане частиною ЄС вже протягом найближчих двох-трьох років. Схоже, що довше молдавани терпіти не мають наміру».

При цьому в низці молдовських опозиційних Інтернет-ресурсів вже з’явилася інформація про можливі громадські виступи з метою «примусити офіційний Кишинів до якнайшвидшого вступу до Об’єднаної Європи». Як стверджують автори таких звернень, саме зараз Молдова має зробити свій остаточний вибір та стати частиною ЄС чи повернутися за часів Радянського Союзу. Інакше країна може опинитися на межі революції за принципом українського Майдану.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *