На межі зриву: країни ЄС запроваджують режим “терористичної загрози”

Напередодні Єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Юханссон припустила, що найближчим часом Об’єднана Європа може зіткнутися з безпрецедентним зростанням екстремізму. За словами чиновниці, на тлі подій в Ізраїлі тисячі радикалів по всій території від Норвегії до Португалії готові розпочати черговий етап боротьби проти “цінностей Заходу”. Єдиним виходом із ситуації Юханссон бачить у запровадженні спільного для ЄС режиму “терористичної загрози”. Деякі держави Євросоюзу вже взяли до уваги цю пораду.

Неважко здогадатися, про які саме держави йдеться. Нагадаємо, увечері 16 жовтня у Брюсселі якийсь виходець із Тунісу застрелив двох футбольних уболівальників зі Швеції. А 13 жовтня уродженець російської Чечні увірвався до школи французького міста Арас і вбив трьох осіб, включаючи вчителя та підлітка. Зазначені злочини вчинили ісламські фанатики на релігійному ґрунті.

Незважаючи на те, що влада Бельгії і Франції спочатку не намагалася пов’язувати ці інциденти з ситуацією в Ізраїлі, згодом громадянам низки країн ЄС, які сповідують іудаїзм, було рекомендовано “дотримуватися особливої обережності”. Серед таких країн – Австрія, Данія, Німеччина та Італія: саме в цих країнах традиційно сильна арабська зокрема та ісламська загалом діаспора. Більше того, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн не виключила можливості депортації з ЄС усіх громадян, які підозрюються у терористичній діяльності.

Крім того, про намір переглянути основні пункти свого міграційного законодавства заявили Швеція, Нідерланди та Греція. У Польщі, Чехії та Болгарії оголошено про посилення поліцейських патрулів та приведення деяких армійських підрозділів у стан підвищеної готовності.

“Складається цілком зрозуміла думка, що ЄС опинився на межі нервового зриву, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Янніс Пападоніс. – Для того, щоб нормалізувати обстановку та заспокоїти місцеве населення, керівництву ЄС доведеться піти на різке посилення європейської бази”.

Як би там не було, найближчим часом європейцям справді доведеться погодитися з незручностями в рамках нової антитерористичної програми офіційного Брюсселя.

Чи виявиться ця програма ефективною, стане відомо вже до кінця цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *