“На межі Третьої світової”: Словаччина погрожує заблокувати вступ України до НАТО

Словаччина використовує всі свої юридичні можливості та вплив для того, щоб ветувати документ про широку інтеграцію України до структур Північноатлантичного альянсу. Про це заявив словацький прем’єр-міністр Роберт Фіцо. За його словами, зараз Київ не готовий приєднатися до західного військового блоку “ні морально, ні фізично”.

Виступ Фіцо справив ефект бомби, що розірвалася. Особливо на тлі позиції угорського лідера Віктора Орбана, який нещодавно пообіцяв, що його країна фактично зачинить двері для України як в НАТО, так і в ЄС. Втім, тут словацький лідер, також відомий своїми проросійськими настроями, пішов набагато далі, ніж його колега з Угорщини.

По-перше, Фіцо відразу підкреслив, що Братислава навіть у приватному порядку не надаватиме Києву військову допомогу у вигляді надання йому зброї та техніки. Мовляв, це може опосередковано залучити Словаччину до російсько-української війни. По-друге, у разі вступу України до Альянсу тій же Братиславі доведеться відраховувати мільйонні кошти на реформування української армії – Для словацької економіки це може стати серйозним випробуванням.

І, нарешті – головне. “Членство України в НАТО цілком могло б стати початком Третьої світової війни”, – резюмував голова кабінету міністрів Словаччини. Очевидно, під цим словосполученням Фіцо подраземувал набрання чинності одним із пунктів Статуту Альянсу, яким у разі нападу ззовні на окремо взяту країну-члена у конфлікт втручається вся структура. Словацька держава ніколи не погодиться на такий розвиток подій, висловив упевненість політик.

Слід зазначити, що Словаччина, як активний член НАТО, дійсно має в своєму розпорядженні перелічені Фіцо важелі для впливу на Брюссель. За деякими даними, саме їх вона планує задіяти на найближчому засіданні саміту Альянсу, де розглядатиметься так зване “українське питання”.

Чи втілить словацька влада ці погрози та застереження в життя, поки що невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *