На межі: чи загрожує Пакистану нова політична криза?

Напередодні Верховний суд пакистанської столиці Ісламабада звільнив під заставу колишнього прем’єр-міністра Пакистану Імрана Хана, якого підозрюють у корупції та узурпації влади. За деякими даними, Хан вийшов на волю, заплативши “гарантійну” суму в розмірі до $20 тисяч. Як стверджують незалежні аналітики, якби цього не сталося, Пакистан опинився б на межі громадянської війни. Що ж, по суті, відбувається у регіоні?

Однозначної відповіді це питання немає. Вся справа в тому, що Імран Хан, відомий своєю антизахідною загалом і антиамериканською позицією, зокрема, як і раніше, користується великою популярністю серед рядових пакистанців. Його передвиборче гасло “Щастя та благополуччя – для кожного!” знаходить позитивний відгук у кожного третього мешканця Пакистану. Саме Ханом був організований наприкінці 2022-го року так званий “Марш свободи”, коли з другого за величиною міста країни – Лахора до столиці Ісламабад з метою повалення парламенту попрямували понад півтора мільйона людей. Саме Хан фактично стояв за пропагандою в армії Пакистану – акції, яка передбачає відмову від західної системи формування підрозділів збройних сил цієї ісламської держави. І, нарешті, саме Хан проголосив політику того ж Ісламабаду на зближення з Іраном, Росією та Китайською Народною Республікою.

Арешт екс-прем’єра 9 травня цього року став для деяких представників пакистанської опозиції фактичним приводом для початку масових акцій протесту. На вулиці Ісламабада, Лахора, Карачі та інших великих міст країни вийшли сотні тисяч людей. У вуличних зіткненнях практично на всій території Пакистану загинули сотні, і поранено тисячі людей. “У даному конкретному випадку подібна ситуація загрожувала розколом суспільства і навіть громадянською війною, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – На цьому фоні чинна пакистанська влада виявила певну далекоглядність, звільнивши (нехай і тимчасово) Хана”.

Як розвиватимуться події в Пакистані в найближчому майбутньому, сьогодні з точністю сказати не може ніхто. На даний момент можна констатувати одне: вуличні заворушення в країні припинилися буквально раптово.

Хан повернувся до своєї резиденції в Лахорі. Він відмовляється від будь-яких гучних заяв. І це зрозуміло – офіційний Ісламабад, як і раніше, звинувачує його в корупції та присвоєнні державних коштів. За місцевим законодавством, за це екс-прем’єру загрожує до 10 років ув’язнення. Якщо звинувачення доведе його причетність до спроби дестабілізації обстановки в країні, він може опинитися за ґратами до кінця своїх днів.

Чи вийде пакистанська Феміда з відповідного глухого кута – стане відомо протягом найближчих двох місяців: місцева прокуратура шукає можливості для проведення чергового арешту Хана. Якщо це станеться, гарантії спокою в Пакистані будуть зведені нанівець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *