«На першому ряду»: яку роль грає Росія в путчі в Нігері?

Організований кілька днів тому групою військових у центральноафриканській країні Нігер державний переворот набирає обертів. Напередодні путчисти заарештували президента Мохаммеда Базума, оголосили про запровадження комендантської години та заборонили діяльність політичних партій, а також будь-які акції протесту. При цьому повідомляється, що у вуличних зіткненнях поранено сотні людей, які є загиблими. На цьому фоні міжнародні аналітики не виключили, що до зазначених подій побічно може бути причетна Російська Федерація.

Відразу треба обмовитися. На сьогоднішній день будь-яких доказів підтримки Москвою заколоту в Нігері немає. Навіть більше – виступаючи на саміті «Росія – Африка» у Санкт-Петербурзі, лідер РФ Володимир Путін засудив дії нігерських військовослужбовців та місцевої національної гвардії, а голова російської дипломатії Сергій Лавров відкрито назвав їхню «антиконституційну витівку».

І все ж таки факт залишається фактом. У столиці країни Ніамеї сотні прихильників путчу зібралися біля розграбованої та спаленої будівлі правлячої президентської партії з прапорами РФ, вигукуючи антиамериканські та антифранцузькі гасла. А керівник змови – полковник Амаду Абдраман, виступаючи на місцевому телебаченні, заявив, що той самий офіційний Ніамей нібито сподівається на масштабну економічну і навіть політичну допомогу Москви.

Слід особливо відзначити, що подібну негласну підтримку Кремль справді хунте у сусідніх з Нігером країнах – Малі та Буркіна-Фасо відповідно у 2020-му та 2023-му роках. Тоді в ці держави були спрямовані сили російської військової компанії «Вагнер». «Втім, зараз навряд чи опальні «вагнерівці» будуть перекинуті туди з Білорусі чи того ж Малі, – сказала у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE французький оглядач Марі П’юдеба. – Єдине, чим Росія може допомогти Абдраману та його команді, це надати Ніамею економічну та продовольчу допомогу. Але у будь-якому разі, образно висловлюючись, Москва стосовно «театру путчу» в Нігері сидить на першому ряду».

На даний момент у Нігері розташована найбільша у Центральній Африці французька військова база. Ймовірно, певну охорону порядку країни частково візьмуть він військовослужбовці армії Французької Республіки. Крім того, Парижу необхідно забезпечити безперебійну роботу місцевих уранових копалень, сировина з яких у масовому порядку експортується саме до Франції.

Враховуючи все перераховане вище, як розвиватимуться події в цьому ключі в Нігері, з точністю не може сказати ніхто. «Вистава» у нігерському «театрі путчу» продовжується.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *