На що підуть корейські гроші: Україна отримає від Південної Кореї 2,3 млрд доларів

Урядовці Південної Кореї оголосили про допомогу для України розміром 2,3 млрд американських доларів. Вже вирішено, на що саме буде витрачено кошти.

Краще раз побачити, ніж сто разів почути

Про те, що ця країна може прийняти активну роль в долі України, стало відомо не щойно. Одним із красномовних жестів про взаємодію був візит Президента Південної Кореї разом з дружиною в липні 2023 року, в ході якого вони відвідали такі міста:

  • Київ;
  • Ірпінь;
  • Бучу.

Вони на власні очі побачили наслідки російської агресії, а також поспілкувалися з Президентом України та його дружиною. 

Дві черги

Сумму розміром 2,3 млрд виділяють для полегшення повоєнного відновлення України. Буде дві хвилі траншів:

  1. У 2024 році – 300 млн доларів на гуманітарні потреби.
  2. Починаючи з 2025 року – 2 млрд доларів у вигляді довгострокової допомоги для підтримки соціальної та економічної сфер.

Довгострокова буде надана у формі низьковідсоткових кредитів. Джерелом фінансування стане Фонд співробітництва економічного розвитку (EDCF). Це фонд, який започатковано Південною Кореєю для підтримки різноманітних проектів економічного або соціального направлення в країнах, що розвиваються.

Навіщо це Кореї?

Про допомогу оголосив Президент під час саміту G20, який відбувся у Індії на початку вересня. Це сталось в ході сесії “Єдине майбутнє”. 

Як зазначив Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль, таким чином його країна демонструє відповідальну роль як провідна держава, яка є стержневою в допомозі слабшим. Тим самим є змога задекларувати свою сильну економіку, що вигідно Сеулу для інших політичних планів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *