Незамінний Єнс. Столтенберга не відпускають з посади глави НАТО

Єнс Столтенберг залишиться генеральним секретарем НАТО ще на рік, – повідомляють американські ЗМІ з посиланням на власні джерела в політичних колах. Таке рішення було ухвалено після резонансних політичних подій і напередодні однієї з найважливіших зустрічей країн-членів Альянсу. Незважаючи на наявність гідних кандидатур у списку претендентів на крісло глави НАТО, жоден з них не зміг сподобатись необхідній для цього більшості. Столтенберг неодноразово підкреслював, що не бореться за продовження свого терміну і збирається після закінчення своєї каденції відразу повернутися до рідної Норвегії.

Хоча офіційної заяви про продовження терміну Єнса Столтенберга ще не було, кілька високопосадовців повідомили західним журналістам, що це питання вирішене. Так, американський дипломат із Західної Європи на умовах анонімності сказав, що це буде оформлено наступного тижня. А інший дипломат зі Східної Європи та представник НАТО також підтвердили, що всередині Альянсу існує консенсус у цьому питанні. Представники ЗМІ пояснюють, що чиновникам було надано анонімність, оскільки вони не мають права попередньо коментувати ситуацію до офіційного оголошення.

Рішення залишити Столтенберга викликане очікуванням на великий саміт НАТО у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня. Від цієї зустрічі багато очікують і вже називають її однією з найважливіших для Альянсу за останні роки, особливо на тлі війни Росії в Україні. Крім того, обговорення нового керівника НАТО стояло на порядку денному до того моменту, коли український контрнаступ загальмувався. Вибір генсека повністю зупинився після бунту російських найманців групи Вагнера. Саме минулими вихідними, на думку Заходу, з’явилася найбільша тріщина в російському світі та режимі президента Володимира Путіна за два десятиліття.

Союзники блоку витратили місяці на роздум про наступника Столтенберга, перш ніж вирішили залишитися з нинішнім генеральним секретарем. Багато політичних лідерів воліють підтримати досвідченого політика, відомого своєю обережною риторикою, у політично складний для Альянсу та всього світу час.

Відповідаючи на запитання про продовження каденції Столтенберга, високопоставлений дипломат із Північної Європи сказав: «Він найкраще підходить на роль генерального секретаря, не в останню чергу з огляду на складну обстановку у сфері безпеки, в якій ми знаходимося. Сподіваюся, наступного тижня ми матимемо хороші новини», – зазначив він.

За словами джерел, більшість лідерів країн НАТО згодні з думкою президента США Джо Байдена, що за нинішніх умов генсеком альянсу має залишитися Столтенберг.

Єнс Столтенберг, колишній прем’єр-міністр Норвегії, обіймає посаду глави НАТО з 2014 року, і його мандат уже неодноразово продовжувався. Так, він спливав у 2022 році, проте через війну в Україні його було подовжено до кінця вересня 2023 року. Сам політик довго стверджував, що не лобіював свою кандидатуру. Коли його спитали про його плани на прес-конференції у вівторок, він заявив, що його думка не змінилася.

“Що стосується мене самого, то я багато разів ясно викладав свою позицію”, – сказав він. “Я не шукаю продовження, і я вже багато разів заявляв про це”, – додав він.

Раніше на цьому тижні стало відомо, що ніхто з можливих наступників Столтенберга на посаді глави Альянсу, таких як прем’єр Данії Метте Фредеріксен, голова Міноборони Великобританії Бен Уоллес і прем’єр Іспанії Педро Санчес, не зміг заручитися переважною підтримкою серед 31 країни-члена Північноатлантичного Альянсу. Нагадаємо, що офіційних виборів глави НАТО не передбачено, його призначають на основі консенсусу країн-учасниць блоку.

Єнс Столтенберг неодноразово підкреслював, що Україні – місце в НАТО, але прогнозованих термінів і деталей цього немає і на сьогодні. Остання заява генсека Альянсу ґрунтується на тому, що обговорення вступу України до НАТО можливе лише після липневого саміту у Вільнюсі.

“Після саміту НАТО ми розглянемо питання про прагнення України до членства в Альянсі”, – розповів Столтенберг на саміті ЄС. Він уточнив, що зараз пріоритетом для НАТО є підтримка Києва.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *