Неминуча збитковість європейського промислового комплексу без російського газу – фейк: це продемонстрували німці

Німеччина – одна з тих країн, в якій наратив про неминучу загибель промисловості без співпраці з Росією дуже стійкий. Але їх хімічна промисловість продемонструвала: ці чутки, як і ідея “замерзлої Європи” без газу Кремля – лише російська пропаганда. 

Віддзеркалення ділових настроїв

Справа в тому, що саме хімічна промисловість в економіці Німеччини є провідною і забезпечує робочими місцями понад 600 тисяч робітників. Після відмови від російського газу індекс ділових настроїв ifo в цій галузі виріс у квітні, і це відбулося вже втретє поспіль. Про це відзвітував Мюнхенський економічний інститут , що спеціалізується на докладних опитуваннях німецького бізнесу. Треба розуміти, що якщо певний показник змінюється в одному напрямку тричі поспіль, то тут вже не можна говорити про співпадіння. Це – чіткий результат.

Тим більш показово, що за останній рік індекс ділових настроїв  ifo вперше вийшов у позитивну зону. Експерти стримують від занадто великого оптимізму, але кажуть, що принаймі можна констатувати факт: занепад точно залишився позаду. 

Краще чи гірше?

Що ж означає цей індекс? Він відображає одразу кілька факторів:

  • Кількість німецьких хімічних підприємств, які збираються розширити виробництво в найближчі місяці, збільшилась.
  • Велика частина збирається підвищувати відпускні ціни через ріст попиту з-за кордону.

Найцікавіше те, що опитування корпорацій і концернів показало: брак або дорожнеча енергоносіїв (в тому числі – і російського газу) більше не є проблемою. І це підтверджують цифри: зараз ціна на газ така сама, як десять років тому, а саме 300-350 доларів за 1000 метрів кубічних. І це при тому, що взагалі ціни на все підвищились.

Тенденції до погіршення цих показників теж немає, адже німецькі газосховища вже другий рік поспіль стабільно поповнюють запаси. Вже в травні показник заповненості склав 67%, а до опалювального сезону ще дуже далеко. Це значно перевищило багаторічний середний показник. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *