“Не брати ви нам”: як Вашингтон провалив місію зі встановлення дружніх зв’язків із Китаєм

Напередодні президент США Джозеф Байден у своїх найкращих традиціях фактично звинуватив керівника Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна у “диктаторських замашках”. За словами господаря Білого дому, у найближчому майбутньому Сполучені Штати не активізуватимуть партнерські відносини з Піднебесною. На питання чому Байден відповісти не зміг.

І в цьому конкретному випадку це дивно. Відповідна заява прозвучала лише через два дні після офіційного візиту до Китаю глави американського Держдепартаменту Ентоні Блінкена. За деякими даними, в ході свого перебування в КНР глава зовнішньополітичного відомства Сполучених Штатів дійсно не зміг прийти з китайським керівництвом до єдиної думки щодо так званої “проблеми Тайваню”, не зміг переконати чиновників Комуністичної партії Китаю в доцільності часткового розриву взаємин з Росією та , нарешті, не наставив свого китайського колегу Ван І на шлях співробітництва із Вашингтоном.

З іншого боку, не можна не відзначити деякі дипломатичні перемоги того ж таки Блінкена в Китаї. Згідно з попередньою інформацією, головному американському дипломату вдалося закликати китайський уряд розширити співпрацю Пекіна та Вашингтона у сферах високих технологій, а також зміцнити зв’язки у галузі культури та освіти.

Очевидно, згаданої “часткової дружби” між США та КНР не вийде. “Америка та Китай тільки зараз зробили перший крок на шляху до переформатування своїх контактів – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський оглядач Вільям Конноллі. – А ось тут свою думку висловив Байден, який підкреслив, що Пекін не має права запускати свої гідрометеорологічні зонди”. у різних частинах світу”. Мовляв, поки в КНР цього не зрозуміють, ні про яке “потепління” в таких контактах не може бути й мови.

Справді, на території США та Канади було збито 5 синоптичних зондів китайського виробництва.

Втім, до геополітичних амбіцій Сполучених Штатів загалом і президента Байдена це не має жодного стосунку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *