Не всі раді новому члену: в ЄС ще одна країна приєдналась до Угорщини і Словаччини в позиції щодо України

Швидкий вступ України в Євросоюз – першочергова зовнішньополітична мета Києва, але попри певний прогрес постійно проявляються і серйозні проблеми. Так, до противників вступу України в Європейський Союз за пришвидшеною програмою доєднуються нові країни. Першими двома були Угорщина та Словаччина, а тепер їх табір поповнила і Австрія. 

Не готові

 Офіційно про це стало відомо під час сесії запитань, на якій депутати Європарламенту давали відповіді журналістам. Про позицію Австрії повідомив канцлер Карл Негаммер. Він розповів, що за нинішніх умов уряд його країни не готовий схвалити вступ України в ЄС. 

Представник Австрії підкреслив, що Урсула фон дер Ляєн, яка посідає пост Президентки Єврокомісії, не питала його про позицію його країни до того, як офіційно оголосила про узгодження початку переговорів щодо вступу України в ЄС. 

Нічого особистого?

В такому повідомленні аналітики розгледіли особисту претензію не до політики Євросоюзу і до Києва, а саме до нинішньої Президентки Єврокомісії. Це свідчить про загострену політичну боротьбу і невдоволення керівними посадами серед перших осіб ЄС. З одного боку, така тенденція є нормальною і присутня завжди, оскільки кожна країна, як і кожен політик, переслідує власну мету.

З іншого боку, ситуація з різнородними групами всередині блоку посилюється, і каталізатором цього процесу стала саме війна Росії та України. Аналітики впевнені, що і без втручання РФ в цьому питанні не обійшлося, але причина полягає не лише в цьому. Просто ситуація раніше була в сплячому стані, а зараз почала “кипіти” від дії нових чинників. 

Все відносно

Негаммер висловився досить чітко і однозначно: Австрія не згодна на переговори за нинішніх умов. А про які саме нинішні умови йдеться? 

Політик пояснив загалу. В той час, як Боснія і Герцеговина проходить цей процес вже 10 років, прискорена процедура для України стала б демонстрацією неоднакового ставлення до різних кандидатів. Тобто, принципово Австрія не є противником вступу України до Євросоюзу, але лише за умови того, що і інші кандидати будуть мати ті ж самі перспективи. Головне – чітке дотримання прописаних законних процедур, і відхилятися від них не слід, які б шляхетні цілі не переслідувалися.

Окремо Негаммер розповів про підтримку уряду його країни до Києва. Він зазначив, що допомога залишиться сталою, але в рамках нейтральної позиції. Тобто, військової допомоги, як і раніше, не буде, але підтримка зосередиться на фінансах для гуманітарних і економічних потреб. Як назвав це сам австрійський канцлер, допомога буде направлена на те, щоб зберегти “всю державу Україна”. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *