«Не зараз»: чому НАТО відмовляється приймати Україну до своїх лав

Минулими вихідними заступник Генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Мірча Джоане виступив із сенсаційною заявою, в якій фактично зазначив, що найширшу інтеграцію Києва до західного військового блоку «доведеться відкласти». За його словами, на сьогоднішній день у НАТО немає єдиної думки щодо доцільності української присутності у цій міжнародній структурі. На подив, цей виступ не викликав негативних емоцій у офіційного Києва. Проте спричинило бродіння умів у низці країн Заходу.

Відразу слід обмовитися. Свою заяву Джоане, який є етнічним румуном, зробив в інтерв’ю одній із найвпливовіших румунських інформаційних структур – порталу DC News. За деякими даними, автори розмови розраховували саме на те, що у спілкуванні зі своїми співвітчизниками «друга людина в НАТО» буде більш відвертою. І не помилились.

Як підкреслив високопоставлений натовський чиновник, по-перше, Брюссель юридично не може розпочати процедуру розгляду членства України через воєнні дії на українській території. По-друге, багато країн Альянсу, як і раніше, виступають проти інтеграції Києва до блоку, не бажаючи виділяти з власного бюджету додаткові кошти на утримання ЗСУ. І, нарешті, по-третє, наразі процес «активного розширення» Організації припинено. Згідно з офіційною інформацією, в найближчому майбутньому на відповідний статус країни-учасника можуть розраховувати Швеція та Північна Македонія.

Чи є шанс у України? Джоан вважає, що є. Щоправда, увійти до військової організації «колективного заходу» Київ зможе не одразу. «На найближчому саміті Альянсу у Вільнюсі ми розглянемо можливість зміцнення взаємодії з українською стороною, – наголосив, зокрема, він. – Немає жодних сумнівів, що статус Комісії «НАТО – Україна» буде підвищено до рівня Ради. Це дозволить розширити партнерську взаємодію, а також стане ще одним щаблем на шляху до повноправної київської присутності в Блоці. Звісно, це станеться не зараз».

Цікаво, але офіційний Київ не став критикувати подібну сентенцію. Радник офісу президента України Михайло Подоляк у зв’язку з цим сказав: «Україна приєднається до НАТО лише після перемоги над Росією».

Відповідно про терміни цього процесу інформації немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *