«Не зараз»: чому Ізраїль відмовився постачати Україні системи ПРО

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що його країна не має об’єктивних передумов для відправки в Україну сучасних ізраїльських систем протиракетної оборони. Як стверджують у Тель-Авіві та Єрусалимі, відповідні одиниці техніки нагоді самій Державі Ізраїль для протидії регіональним екстремістським угрупованням. На що у цьому контексті розраховувати Києву?

Потрібно зробити ремарку. У даному конкретному випадку йдеться про ймовірне постачання для ЗСУ дивізіонів «Залізний купол» (ЗК) – однієї з найефективніших структур ППО в цілому та ПРО зокрема. Мовляв, є небезпека влучення вказаних систем до рук Ірану та Сирії. Цікаво, що логіка в цьому твердженні є.

«Було багато випадків, коли передана Україні західна техніка ставала здобиччю армії Росії на полях битв, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський оглядач Олександр Мітц. – Найчастіше росіяни розбирають трофейні танки, артилерійські установки та навіть безпілотні літальні апарати для того, щоб згодом використати їх у власних цілях. І в цьому немає нічого дивного – згодом частини «Залізного Купола» можуть потрапити до Ірану та Сирії. Ізраїль такого повороту подій не бажає. Принаймні не зараз».

По суті, все правильно – згідно з російським законодавством офіційна Москва залишає за собою право передавати захоплену в боях техніку «третім країнам». «Ми не хочемо, щоб навіть один елемент ЗК навіть випадково опинився в руках екстремістів, які знаходяться безпосередньо поблизу кордонів єврейської держави», – йдеться в документі уряду Ізраїлю.

Є ще одна обставина, яка перешкоджає передачі Україні «Залізного куполу». “Ізраїль не бажає погіршення взаємин з Москвою”, – стверджують незалежні аналітики. Мовляв, Тель-Авів налаштований на продовження найширших дипломатичних, культурних та суспільних зв’язків із Російською Федерацією.

Інтереси Києва у цьому контексті не враховуються.

Як би там не було, керівництво того ж таки Ізраїлю зараз наполягає на мирному врегулюванні російсько-українського конфлікту. Щоправда, чіткого плану такого врегулювання ізраїльтяни запропонувати не змогли.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *