Не за “рахунок” України: США нададуть Ізраїлю масштабну військову допомогу

Напередодні стало відомо про намір американського Білого дому виділити близько $8 мільярдів на підтримку держави Ізраїль, яка є об’єктом безпрецедентної атаки з боку палестинських терористів. Очікується, що відповідні кошти підуть на придбання військової техніки та новітніх розробок в оборонній сфері. На цьому тлі деякі експерти вже висловили побоювання, що внаслідок дій США без необхідної армійської підтримки з боку Сполучених Штатів може залишитись Україна. Чи так це?

Під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху президент США Джозеф Байден у категоричній формі засудив напад радикалів з руху ХАМАС на ізраїльську територію і пообіцяв Тель-Авіву “максимальне сприяння” у війні ізраїльтян з терористами. За його словами, вже найближчим часом офіційний Вашингтон використає всі можливості для надання своєму найближчому союзнику на Близькому Сході посильної чи, точніше, масштабної військової допомоги. Про механізми цього процесу нічого не повідомляється, однак, очевидно, тут той же Вашингтон може стикнутися з низкою бюрократичних перешкод:

  • По-перше, для виділення відповідних коштів необхідне схвалення Конгресу. Зважаючи на те, що Верхня палата вищого законодавчого органу США залишилася без спікера (екс-керівника структури Кевіна Маккарті було відправлено у відставку минулого тижня), народні обранці не можуть розпочати необхідну процедуру голосування.
  • По-друге, “вільних” коштів в американській скарбниці практично немає: раніше згадані кошти від $5 млрд. були обіцяні Україні.

Здавалося б, у світлі нових подій остання обставина має викликати певну стурбованість Києва. “Так уже вийшло, що події на Близькому Сході відсунули ситуацію в Україні у світовому порядку денному на другий план – констатував у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Цілком очевидно, що в цих умовах Сполучені Штати потурбуються про надання підтримки саме Тель -Авіву. Таким чином, навіть якщо Палата представників Конгресу терміново обере спікера, питання фінансування війни в Ізраїлі буде для Вашингтона основним”.

Водночас, за словами аналітика, гроші для близькосхідного союзника США візьмуть не із створених для України фондів. “На цьому в чинному американському бюджеті передбачена окрема стаття, яка має назву “екстренні витрати” – зазначив Конноллі.

Як очікується, найближчими днями Державний департамент США виступить із докладною заявою про плани Вашингтона щодо матеріальної та технічної підтримки Ізраїлю. Черговий транш допомоги для ЗСУ залишається питанням часу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *