“Не наша справа”: Іран відмовився оголошувати війну Ізраїлю

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї виступив із заявою, в якій зазначив, що його країна не втручатиметься в антитерористичну операцію Тель-Авіва на території Сектору Газа і нападатиме на державу Ізраїль. За його словами, Тегеран у цьому контексті абстрагується від будь-якої агресії та зосередить свої зусилля на посередництві між Заходом та екстремістським угрупуванням “ХАМАС”. Ця позиція Ісламської Республіки викликала здивування аналітиків у всьому світі.

Здивування, якщо так можна сказати, приємне. Протягом останнього місяця, що відбувся з початку проведення Ізраїлем акції відплати в Газі, міжнародні політики та оглядачі ставили питання, чи відправить Іран свої підрозділи для захисту палестинців чи зосередить зусилля на підтримці ліванської проіранської організації “Хезболла”. При цьому твердження президента ІРІ Ібрахіма Раїсі традиційно до уваги не брали – фактичним лідером у цій державі, як і раніше, є духовний лідер мусульман.

Хаменеї виявив витримку і озвучив свою думку лише кілька днів тому. З чуток, саме тоді до Тегерана з неоголошеним візитом прибув керівник ХАМАС Ісмаїл Ханія. За даними ізраїльської розвідки, він просив Хаменеї відкрити у протистоянні палестинців з Ізраїлем “другий фронт” та напасти на єврейську державу з території Лівану. А ось тут реакція аятоли була блискавичною. Точної цитати слів Хаменеї ні іранські, ні ліванські ЗМІ не наводять, однак, за деякою інформацією, він заявив, що ІРІ відмовляється оголошувати ізраїльтянам війну. “Втручатися не будемо, оскільки це не наша справа – сказав він. – Якщо Ізраїль першим не нападе на Іран, наша зброя мовчатиме”.

У ході зустрічі з Ханією Хаменеї не мав приховувати своє роздратування тим обставиною, що, готуючи акцію проти Ізраїлю, ХАМАС не вважав за потрібне повідомити про свої плани іранську сторону. “Цілком очевидно, що Тегеран просто образився на таке “самоврядність” палестинських радикалів і вирішив абстрагуватися від зіткнення з Тель-Авівом, – сказав у коментарі для арабського політолога Хасвн аль-Дамі. – Зараз ця позиція дуже на руку Ізраї”. .

Водночас аятола не відкинув можливості фінансової підтримки бойовиків ХАМАС. Мовляв, найближчим часом палестинці отримають через “Хезболлу” необхідні гроші та зброю.

Як би там не було, Ісламська Республіка Іран від прямої участі у палестинсько-ізраїльському конфлікті відмовилася. Чи надовго?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *