«Не наш конфлікт»: що стоїть за заявою президента Угорщини щодо України

Глава Угорщини Каталін Новак виступила з справді сенсаційною заявою, в якій закликала Київ не чекати від Заходу в цілому і Будапешта, зокрема, «надто жертовної допомоги». За її словами, угорська держава не планує «відправляти своїх дітей в Україну на поле бою», а фінансові та технічні ресурси низки західних країн у контексті війни на українській території «не безмежні».

Цю сентенцію Новак фактично озвучила під час переговорів зі своєю словенською колегою Наталкою Пірц-Мусар. Як наголосила угорський президент, Будапешт уже прийняв на своїй території понад 1,5 млн. українських біженців, а також регулярно надсилає сусідній державі гуманітарні вантажі. «На сьогодні цих обсягів достатньо», – резюмувала, зокрема, вона. І, між іншим, дала зрозуміти, що жоден угорець – де б він не знаходився – не братиме участі у бойових діях в Україні. Звичайно, якщо сам цього не захоче.

Слова пані Новак викликали збентеження серед аналітиків як у самій Угорщині, так і в низці інших суб’єктів Євросоюзу. Справа в тому, що раніше Новак була відома своїм засудженням на адресу російської агресії до України. Вона неодноразово критикувала чинного угорського прем’єр-міністра Віктора Орбана за його «проросійські погляди» та контакти з лідером РФ Володимиром Путіним. Що ж сталося зараз?

Нічого з того, що може змінити політику Будапешта щодо офіційного Києва. Причому у всіх контекстах. Насамперед Новак дала зрозуміти, що Угорщина зацікавлена у посиленні позицій угорської меншини українського Закарпаття – аж до створення відповідних автономних регіонів. Далі пані президент підтримала, якщо так можна сказати, запропоновану Орбаном ідею про «недоцільність» мобілізації у ЗСУ етнічних угорців. Втім, із застереженням – тих співвітчизників, які, мешкаючи в Україні, мають паспорти Угорщини.

І, нарешті, головне: на думку Новака, зараз Будапешт має керуватися виключно власними економічними та політичними інтересами. «Ми маємо намір самостійно визначати шлях розвитку нашої держави в рамках ЄС», – наголосила вона. Інших деталей угорський президент озвучувати не стала.

Та цього вже не потрібно. Напередодні угорський прем’єр-міністр Орбан заявив про намір Угорщини блокувати запровадження додаткових санкцій Євросоюзу щодо Російської Федерації і категорично виключив можливість надання Україні військової підтримки у вигляді летальної зброї. «Війна в Україні – не наш конфлікт», – зазначив він. І додав, що президент Угорщини це чудово розуміє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *