Не на часі: чому США відмовилися відправляти військових до Ізраїлю

Влада Сполучених Штатів Америки не розглядає можливості відправлення до Ізраїлю своїх військових підрозділів або обмеженого миротворчого контингенту. Про це офіційно заявив Радник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі. За його словами, на сьогоднішній день для цього немає “об’єктивних передумов”. Ця позиція Вашингтона викликала замішання у міжнародному політикумі.

Вказана заява Кірбі прозвучала на тлі риторики в Конгресі США щодо доцільності розміщення на адміністративному кордоні Ізраїлю та Сектору Газа американських військових. Причому відповідні думки конгресменів розділилися далеко ще не за “партійним принципом”. Зокрема, ідею демократів посилити ізраїльську армію за рахунок інструкторів зі Сполучених Штатів підтримали деякі республіканці, котрі визнали, що ХАМАС загрожує стабільності всьому близькосхідному регіону. Водночас американський президент Джозеф Байден закликав політиків не поспішати з ухваленням рішення.

І Байден тут можна зрозуміти. По-перше, раніше уряд Ізраїлю недвозначно дав зрозуміти Вашингтону, що ізраїльтяни оцінять будь-яку допомогу США як союзника, проте на нинішньому етапі аніїтерористичної операції в Газі вони віддадуть перевагу підтримці у вигляді грошей, зброї та боєприпасів. А по-друге, зараз той самий Вашингтон не має додаткових коштів на нові військові дії в регіоні.

І все-таки Кірбі постарався, якщо так можна сказати, згладити гострі кути проблеми. “Зараз потрібно сконцентруватися на повоєнному відновленні Гази, – зазначив він. – Ми готові сприяти Ізраїлю у цьому питанні”.

“Іншими словами, Білий дім дав зрозуміти, що спрямовувати військових США в район Палестинської автономії зараз не час – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Вільям Конноллі. – Питання в тому, чи настане цей час взагалі”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *