Не підрахувати: яку суму коштуватиме Києву нова аварія в Суецькому каналі

У суботу, 5 серпня, в районі одного з основних шлюзів Суецького каналу сталося зіткнення великотоннажного танкера та буксира. В результаті одна людина загинула, шестеро отримали поранення різного ступеня важкості. Буксир затонув, через що рух суден головною артерією, що з’єднує Європу і низку східноафриканських країн, було перекрито. На думку незалежних експертів, ця аварія може завдати суттєвого удару по економіці України.

Як, по суті, може бути взаємопов’язаний інцидент у Суецькому каналі та українська економіка? На даний момент відповідь проста: зараз офіційний Київ за посередництвом Румунії відправляє частину своєї експортної зернової продукції до Сомалі, Ефіопії та Судану тисячі тонн пшениці та ячменю. Основна частина цього шляху проходить через Єгипет, що є основним бенефіціаром Каналу.

«Зараз ми не можемо дати точну оцінку збитків аварії, – сказав у коментарі EURO-ATLANTIC UKRAINE арабський політолог Хасан аль-Дамі. – Через інцидент прохід суден по Суецу буде закритий щонайменше на тиждень. Наскільки це стане проблемним для України – покаже час. Зараз Захід підраховує власні збитки, які й без української складової оцінюються у сотні мільйонів доларів. Частину збитків, поза всяким сумнівом, доведеться взяти на себе саме Україні».

На думку аль-Дамі, у цьому конкретному випадку може йтися про затримку відправки та доставки українського зерна та іншої сировини сільськогосподарського призначення до Африки.

З подібною думкою погоджується й інший аналітик. «Цим можуть скористатися Росія та Китай, які мають безпосередні можливості для постачання Африки продовольством в обхід Суецького каналу, – наголосив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Клаус Хофф. – Цілком можливо, що вже найближчими днями своєрідний «затор» на Суеці буде подоланий. Але суму збитків для України у цьому контексті підрахувати не може ніхто».

Висловлюючись мовою математиків, останньому твердженню слід вірити. Нагадаємо, у березні 2021-го року через велику аварію в Суецькому каналі країни-відправники та країни-отримувачі вантажів щодня зазнавали збитків на загальну суму в сотні мільйонів доларів.

Дозволити у вказаному ключі своєрідний «постій» Київ не може.

Решта – статистика.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *