Не сперечається, але робить по-своєму: причини конфлікту між Зеленським і Залужним

Про те, що у співпраці Президента і Головнокомандуючого ЗСУ існують певні проблеми, громадськість дізналась ще в 2023 році, але наприкінці січня 2024 року ситуація дійшла до кульмінації. Саме тоді зʼявилась інформація про відставку Залужного. В чому ж основна причина цього протистояння?

Не здивовані

В останній тиждень січня в Офісі Президента відбулась закрита зустріч, під час якої розглянули соцдослідження суспільних настроїв українців. Такі дослідження проводять на замовлення ОП систематично, але цього разу, судячи з результатів, попередні тенденції дуже поглибились:

  1. Відсоток громадян, які готові до компромісів з агресором в обмін на припинення війни, зріс.
  2. Підтримка влади падає.
  3. Рейтинги Залужного зросли. 

Команда Президента 5 днів обдумувала ситуацію, а потім Зеленський мав особисту бесіду з Залужним. Під час неї Головкому було запропоновано подумати про перехід на якусь іншу посаду. Раніше таку тактику приміняли неодноразово, але Залужний став першою людиною, яка не погодилась на пропозицію. 

Намір змістити Головнокомандувача насправді не був несподіванкою, адже його діяльність під час Ставок неодноразово критикувалася Президентом. Військовослужбовець завжди вислуховував думку Зеленського, відкрито не критикував її, але робив так, як вважав за потрібне. Так було і на початку вторгнення, і під час контрнаступу, і останні півроку. Більш того, вже понад року серед політичної еліти тривали розмови щодо зміни Залужного на нинішнього командувача Сухопутних військ Сирського. Разом з Залужним збиралися усунути і його найближче оточення, яке у внутрішній лексиці Офіса Президента називають “порохоботами”. 

Реакція

“The Washington Post” написав, що український уряд інформував Білий дім про намічені кадрові зміни, які там не підтримали, але при цьому підкреслили, що такі питання – внутрішні проблеми України. 

Тим часом СБУ попередили про ймовірність заворушень в Києві, спровоковані можливою Відставкою Залужного. Проте, ні заворушень, ні відставки на початку лютого не відбулось. На Ставці, яка пройшла 2 лютого, обидва чоловіки поводились так, ніби нічого не сталось. 

Лише 4 лютого в інтервʼю для італійського видання Зеленський вперше відкрито повідомив про свій намір великого “переформатування”. Проте, таке формулювання не змінює суті відставки Головнокомандуючого ЗСУ, який наразі користується найбільшим рівнем довіри в країні. 

В Генштабі кажуть, що Залужний внутрішньо вже прийняв думку про швидке усунення з посади. При цьому він сам не допустить будь-яких заворушень. Якщо хтось вийде з протестами, він перший запропонує йти на фронт, щоб там демонструвати героїзм.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *