Не хочуть більше платити: реальна причина загострення ситуації на польсько-білоруському кордоні

Польські прикордонники 1 вересня в черговий раз стримали провокацію з білоруської території. Вони були обстріляні 55 мігрантами, які використовували рогатки та каміння. Чому білоруська сторона допускає такі інциденти, читайте далі в статті.

Загострення частішають

Ще кілька років тому ситуація на польсько-білоруському кордоні була досить спокійною, чого не можна сказати про теперішній час. Зрозуміло, що всі ті мітинги та заворушення, які влаштовують в прикордонних територіях мігранти, не можуть залишатися непоміченими білоруськими прикордонниками, які за логікою речей повинні їм запобігати одразу після виникнення. Однак, такої реакції з боку Білорусі немає. Очевидно, що провокації відбуваються з мовчазної згоди (якщо не за сприяння) Мінська.

Реальна причина загострень банальна – фінанси (і політика, звісно).

Гроші вирішують все

Раніше безпека на польсько-білоруському кордоні забезпечувалася за сталою схемою: більшість прикордонників були білоруськими, вони охороняли рубежі з боку Білорусі для обох країн. В свою чергу за таке укріплення Польща платила Білорусії, і ситуація влаштовувала всіх.

 Однак певного моменту в Польщі вирішили, що переплати досить суттєві, і їх можна значно скоротити, якщо втілити в життя інший принцип “пасивного” захисту – побудувати так звану “стіну”. Проект вартістю біля 400 млн доларів теж потребував фінансів, але в дальній перспективі це дало б змогу значно зекономити.

Надійно відгородилися

Ідея народилася в пік міграційної кризи 2021 року, тому саме будівництво розпочалось в січні 2022 року, незадовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 

Проект виконали швидко, і тепер конструкція має такі характеристики:

  • паркан заввишки 5,5 м;
  • довжина – 187 км;
  • контроль камерами відеоспостереження по більшості периметру кордону.

З моменту, коли паркан був завершений, польський кордон вважається найкраще захищеним у Європі. 

Білоруська “анімація”

Але така ситуація ніяк не влаштовує Мінськ: в його інтересах і далі отримувати гроші, які Польща платила фактично за спокій на кордоні. Саме тому білоруські прикордонники наполегливо “не помічають” мігрантів, які атакують кордон з їх сторони. Подібні провокації стали систематичними.

За законом польські захисники мають право ліквідувати тих, хто незаконно потрапляє на їх сторону з боку Білорусі, як це роблять, наприклад, в Ізраїлі. Проте полякам доводиться поводити себе гуманно, адже є ще і політична ситуація. Агресія Росії і статус Білорусі як її найближчого партнера накладає свій відбиток.

Саме тому Польща вперто не реагує на провокації з боку мігрантів, стягнення військових сил до цієї зони, так звані “спільні навчання” разом з російськими підрозділами. Як довго буде зберігатися така тенденція, перш ніж Варшаві не урветься терпець, покаже час. Поки що польський уряд просто збільшує кількість підрозділів у прикордонній зоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *